Zapekaná cuketová placka s mäsovým očkom

Zapekaná cuketová placka s mäsovým očkom

okt 20, 2019 Janka


Potrebujete niečo rýchlo uvariť, ale omrzeli vás všedné recepty? Opäť sa môžete inšpirovať receptom, ktorý je nielenže jednoduchý na prípravu, ale aj veľkorysý k vašej peňaženke. Cuketa má navyše málo kalórií, vďaka vláknine vás poriadne zasýti, je dobrá pre naše srdce a pomáha aj regulovať hladinu cukru. K mletému mäsu dokonalá príloha!

DSC_0012.jpg

Na prípravu približne 7 cuketových placiek s mäsovým očkom potrebujeme:

  • 500g mletého hovädzieho
  • 2 stredne veľké cukety
  • soľ, korenie
  • 2 chilli papričky
  • stredne veľkú cibuľu
  • maslo
  • vajíčko
  • syr na postrúhanie podľa vašej chuti
  • ovsené vločky 100g

POSTUP:

Najprv si postrúhame cuketu, posolíme a necháme odstáť aby pustila vodu. Stačí keď ju len poriadne umyjeme, nakoľko práve v šupke sa nachádza okolo 40 % dennej potreby vitamínu C, ale aj okolo 10 % z denného množstva vitamínu B6, draslíka, či vitamín K a riboflavín.

Na panvici si rozohrejte kocku masla a nadrobno nakrajúnu cibuľu opražte na najmenšom plameni, aby skaramelizovala, ale aby zároveň maslo nezhorelo.

Vyžmýkanú cuketu, vločky, soľ, korenie, vajíčko, nakrájané chilli papričky (aj so zrniečkami), nastrúhaný syr a opraženú cibuľku zmiešame v mise.

Teraz sa pustíme do mäsa. Osolíme, okoreníme, vytvarujeme a z každej strany opražíme na panvici 1 až 2 minúty.

Vrátime sa k cukete a zo zmesi vypracujeme placky, na vrch ktorých uložíme 1 fašírku. Ukladáme na plech, ktorý vyložíme papierom na pečenie. Predhrejeme rúru na 180°C na takých 10 minút podľa hrúbky mäsa. Pri podávaní postrúhame oká syrom.

DSC_0031.jpg