Tekvicový kiš (quiche)

Tekvicový kiš (quiche)

máj 19, 2020 Bez mäsa, Frncúzka kuchyňa, Príde návšteva, Zelenina


Tento slaný koláč má svoj pôvod vo francúzskej kuchyni. Chrumkavé krehké cesto je zvyčajne plnené sýtou plnkou pripravenou z najrozmanitejšej zeleniny. A čo je najlepšie, chutí vynikajúco teplý, no snáď ešte lepšie studený, odležaný na druhý deň. Príprava vám nezaberie veľa času (ak poznáte naše triky) a suroviny si môžete prispôsobiť vašim chutiam či zásobám. Stačí zapojiť trošku fantázie a pokaždé môže chutiť inak.

DSC_0827.jpg

TIP: Ak nemáte veľa času, pripravte si cesto deň dopredu, prípadne si ho pripravte z dvojitej dávky a polovicu cesta odložte do mrazničky. Nabudúce ho stačí len vytiahnuť a polovicu času stráveného v kuchyni ušetríte.

Na cesto potrebujeme:

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 1 vajíčko
  • štipka soli
  • 2 lyžice vody
  • fazuľu na zaťaženie cesta pri pečení

Na zeleninovú plnku potrebujeme:

  • 1 maslová tekvica
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • čierne korenie
  • soľ
  • kurkuma alebo kari
  • rozmarín
  • 100 - 200 ml šlahačkovej smotany alebo kokosového mlieka (záleží akú veľkú máte tekvicu)
  • 2 vajíčka
  • 2 lyžice strúhaného syra (alebo fetu, gorgonzolu či iný syr)
  • 2 lyžice kyslej smotany (možno vynechať)
  • olivy
  • olivový olej
  • cuketa na ozdobenie (možno vynechať)

Najprv si pripravíme cesto. Preosiatu múku, vajíčko, zmäknuté maslo, štipku soli a vodu spolu rukou vymiešame (ak máte možnosť, skráťte si dobu prípravy s robotom) a dáme aspoň na pol hodinu odpočinúť do chladničky.

Medzitým si nakrájame tekvicu na kocky, očistíme cesnak a cibuľu, cibuľu prekrojíme na štyri časti a všetko dáme na jeden plech. Osolíme, okoreníme, pridáme rozmarín, kurkumu a pokvapkáme olivovým olejom. Dáme zapiecť do trúby vyhriatej na 200 °C približne na 20 minút.

Odležané cesto zatiaľ vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na veľkosť formy (nezabudnite na okraje). Cesto preložíme do maslom vymastenej formy, zarovnáme a utlačíme okraje, spodok popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie na ktorý vysypeme fazuľu, aby sme cesto zaťažili. Trúbu znížime na 180 °C a pečieme 20 minút. Po 20 minútach fazuľu a papier odstránime a dáme zapiecť ešte na 5 minút.

Upečenú tekvicu s cesnakom a cibuľou vložíme do hrnca alebo misky, prilejeme smotanu a vymixujeme do hladka. Pridáme nastrúhaný syr, nakrájané olivy, 2 vajíčka, osolíme a zmes vlejeme do vychladnutého cesta. Vrch dozdobíme cuketou, fetou či gorgonzolou (ak použijete takýto výrazný syr, nemusíte pridávať 2 lyžice strúhané syra do cesta) a dáme zapiecť na 190 °C na 45 minút. A najlepšie chutí len tak so šalátom. Dobrú chuť!

DSC_0815.jpg

DSC_0828.jpg

DSC_0840.jpg

DSC_0836.jpg