Opúšťa aj vás občas kreativita pri príprave príloh? Zemiaky, ryža, zemiaky, ryža... Siahnite tentoraz po niečom inom! Kuskus je skvelá príloha jedinečná voči všetkým iným prílohám v rýchlom spôsobe prípravy. Stačí 5 minút a výborný, zdravý pokrm je na tanieri.
Kuskus nie je v našich končinách žiadna novinka, ale viete vlastne čo to je? Je to cestovina, sparená a do guličiek tvarovaná krupica z pšenice, ovosu alebo prosa. Kuskus sa nevarí, ale zalieva horúcou vodou.
Kuskus poznáme pripravený z bielej pšenice, ktorá je zbavená vonkajšej vrsty. Tou zdravšou variantou však je celozrnný kuskus, ktorí si v sebe uchováva všetky zdravé látky, vlákninu, vitamíny, ale aj minerály.
Pokiaľ vás kuskus nezaujal, nezúfajte, takúto prílohu si kľudne môžete spraviť napríklad z bulguru či quinoy.
Na prípravu kuskusovej prílohy budeme potrebovať:
- kuskus
- olivový olej
- slnečnicové, ľanové, prípadne iné semienka
- soľ, čierne korenie, sladká prípadne pálivá paprika
- petržlenovú vňať
Najprv si vo väčšej miske alebo hrnci pripravte kuskus podľa návodu na obale (alebo ho zalejeme jednoducho vriacou vodou 1 cm nad jeho hladinu). Osoľte, pridajte olivový olej a nechajte ho pod pokrievkou pár minút odpočívať. Medzitým si na panvici rozpáľte olivový olej a semienka podľa vašej chuti opečte do zlatista. Osoľte, okoreňte. Následne semienka rozdrvte nožom alebo v mažiari a pridajte ku kuskusu. Ochutnajte, dochuťte korením, olivovým olejom, pridajte nakrájanú petržlenovú vňať a servírujte, kým je kuskus ešte teplý. Dajte si ho napríklad s listovým šalátom a grilovaným syrom, alebo len tak, priamo z hrnca. Dobrú chuť!