Marinovaný teriyaki baklažán

Marinovaný teriyaki baklažán

apr 11, 2020 Ázijská kuchyňa, Bez mäsa, Čo na obed, Čo na večeru, Rýchlo hotové, Zelenina


Cestovať sa momentálne nedá, ale nič nám predsa nebráni tomu, aby sme aspoň v mysli prostredníctvom našich chuťových pohárikov nenávštívili ďaleké kontinenty. Čo tak Ázia a japonská kuchyňa? Tento vegetariánsky recept na sladko-kyslý marinovaný baklažán v teryaki omáčke budete mať hotový za 30 minút.

DSC_0719-2.jpg

V tomto recepte budeme baklažán pred tepelnou prípravou marinovať v omáčke, ktorá celkom prekryje chuť baklažána, preto, ak nemáte chuť baklažána až tak veľmi v obľube, nemusíte sa báť, výrazná japonská omáčka v tomto prípade bude v popredí. Naopak, pokiaľ o chuť baklažána nechcete prísť, marinujte ho kratšie.

Teriyaki marináda:

  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica ryžového octu
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • 2 cm zázvoru
  • 2-3 strúčiky cesnaku

Ostatné prísady:

  • baklažán
  • ryža
  • sezamové semienka
  • jarná cibuľka alebo edamame fazuľky

DSC_0737.jpg

Cesnak aj zázvor si nastrúhame a rozmiešame s ostatnými ingredienciami na marinádu vo väčšej miske, uistíme sa, že sa nám cukor úplne rozpustil. Na kocky nakrájaný baklažán vložíme do misky a poriadne premiešame tak, aby každý jeden kúsok bol obalený v marináde. Necháme odpočívať 20 minút (pokiaľ chcete cítiť chuť baklažánu, marinujte kratšie) a počas tejto doby baklažán niekokoľkrát premiešame.

Po 20 minútach si predhrejeme trúbu na 200°C, baklažán preložíme na plech alebo do zapekacej misy (teriyaki omáčku, ktorá nám ostala naspodku misky nevylievame, odložíme si ju zatiaľ bokom) a pečieme približne 15 minút, až pokiaľ ho nemáme krásne zmäknutý. Medzitým si podľa návod pripravíme ryžu a edamame fazuľky, ak máme. Po 15 minútach vytiahneme baklažán a orestujeme ho spolu s fazuľkami a zvyšnou teriyaki omáčkou na panvici. Ihneď podávajte s ryžou, posypané sezamovými semienkami a nakrájanou jarnou cibuľkou. Dobrú chuť!

DSC_0754-2.jpg

DSC_0733-2.jpg