Lyžičkový koláč s ríbezlovou omáčkou a posýpkou

Lyžičkový koláč s ríbezlovou omáčkou a posýpkou

mar 23, 2020 Ovocie, Raňajky, Sladkosti


Hore ruku, kto posledné dni neupiekol nejaký koláč! Neviem, čím to je – či tým, že máme doma väčšie zásoby múky, alebo tým, že sladký, práve vytiahnutý koláč, ktorý rozvonia celú kuchyňu, vždy zahreje pri srdci – no, v posledných týždňoch vidím svojich známych aj neznámych, najmä vďaka digitálnej dobe, chváliť sa svojimi upečenými výtvormi od výmyslu sveta. Ja som v mrazničke objavila ríbezle a veru, dlho mi netrvalo vymyslieť, čo s nimi. A tak vznikol tento ľahký ríbezlový koláč s nekysnutého cesta so sviežou ríbezlovou omáčkou a chrumkavou posýpkou.

DSC_0493-2.jpg

Na tento jednoduchý koláčik nebudete potrebovať žiadnu váhu, keďže na suroviny vám bude stačiť obyčajná polievková lyžica, lyžička a hrnček. Koláč som piekla v koláčovej forme s priemerom 23 centimetrov.

Na ľahučké cesto budeme potrebovať:

  • 300 - 400 g ríbezlí (alebo iného ovocia podľa chuti), pričom asi polovicu ríbezlí som použila na prípravu omáčky
  • 16 polievkových lyžíc polohrubej múky
  • 10 polievkových lyžíc práškového cukru
  • pol balenia prášku do pečiva
  • 6 polievkových lyžíc mlieka
  • 8 polievkových lyžíc rastlinného alebo kokosového oleja
  • 3 celé vajcia

Na chrumkavú posýpku si pripravíme:

  • trištvrte hrnčeka hrubej múky
  • trištvrte hrnčeka kokosového cukru
  • 125 g masla (polovica masla)
  • pol hrnčeka ovsených vločiek

Na ríbezlovú omáčku:

  • ríbezle
  • voda
  • kokosový cukor (podľa chuti)
  • kukuričný škrob na zahustenie (asi 2 čajové lyžičky)

POSTUP

Najprv si prichystáme cesto. Vajíčka vymiešajte spolu s cukrom, pridajte múku s práškom do pečiva, mlieko, olej a poriadne všetko vymiešajte do ľahučkého cesta. Zdá sa, že cesta máme málo, ale nedajte sa oklamať, pri pečení sa krásne zdvihne. Formu si vymažeme kokosovým olejom (maslom alebo akýmkoľvek iným olejom), vysypeme múkou a nalejeme cesto. Ak sa rozhodnete pre variant bez omáčky, nebojte sa celých 300 až 400 gramov ríbezlí nasypať na pripravené cesto, niektoré kľudne ponorte hlbšie. Cesto sa skutočne pekne zdvihne a pokiaľ tam dáte málo ríbezlí a nebudete si pripravovať žiadnu omáčku, koláč sa môže zdať trochu suchý.

Teraz sa pustíme do posýpky. Najprv si najemno zomelte ovsené vločky, pridajte múku, cukor a roztopené maslo. Rukou premiešajte a nadrobte na cesto. Koláč dajte piecť do vyhriatej rúry na 180°C na približne 45 minút.

DSC_0458-2.jpg

DSC_0461-2.jpg

Zatiaľ si môžeme pripraviť jednoduchú ríbezlovú omáčku. Ríbezle (ja som použila asi 200 g) si dáme si do hrnca, pocukríme podľa chuti, (ale odporúčam si spraviť omáčku menej sladku, keďže koláč bude sladučký dosť, tak aby sa tie chute krásne vyrovnali), zalejeme troškou vody, pridáme 2 lyžičky kukuričného škrobu na zahustenie a necháme prejsť varom. Pri podávaní si každý kúsok prelejeme sviežou ríbezlovou omáčkou. Dobrú chuť!

DSC_0473-2.jpg

DSC_0487.jpg

DSC_0495.jpg