× Úvod Verejné ochutnávky Darček Blog Pre skupiny O nás Kontakt 0 € Slovensky English
júl 07, 2019

Poctivé langoše

zdravé recepty (33) vegetariánske recepty (22) čo na obed (21) rýchle recepty (17) fit recepty (15)

Čo vám napadne pri slove leto? Prázdniny, voda a...langoše! Nemávam ich často, ale občas, a najmä v lete, na ne dostanem takú chuť...veď to poznáte. Jedli ste však už domáce langoše? Poctivé a plné chuti, menej mastné a viac sýte. A stokrát lepšie ako tie z kúpaliska!

Poctivé langoše

Čo vám napadne pri slove leto? Prázdniny, voda a...langoše! Nemávam ich často, ale občas, a najmä v lete, na ne dostanem takú chuť...veď to poznáte. Jedli ste však už domáce langoše? Poctivé a plné chuti, menej mastné a viac sýte. A stokrát lepšie ako tie z kúpaliska!

DSC_0346.png

Na prípravu cca 13 langošov budete potrebovať:

  • 1 kg hladkej múky extra špeciál
  • soľ – polievková lyžička
  • 4 stredné zemiaky
  • kvasnice (sušené droždie - tri 7g balíčky)
  • voda
  • troška olivového oleja
  • rastlinný olej na vyprážanie
  • kyslú smotanu, alebo jogurt (na zjemnenie cesta)
  • cesnak, kyslú smotanu, syr, kečup - čokoľvek čo máte radi na langošoch

Na prípravu si vyhraďte viac času, cesto kysne viac než 3 hodiny. Najprv si uvarte zemiaky, nechajte vychladnúť, potom ich ošúpte a roztlačte, alebo nastrúhajte do veľkej misy. Pridajte soľ, trištvrte múky, sušené droždie, trochu teplej vody a rozmiešajte. Pridajte trošku olivového oleja a umieste lepkavé a vláčne cesto, ktoré prikryté pod utierkou nechajte pri izbovej teplote kysnúť približne hodinu (ak budete robiť z menšieho množstva, kľudne pridajte celé balenie kyslej smotany, alebo jogurtu - cesto sa tak krásne zjemní).

Po hodinke pridajte polovicu zvyšnej múky, znova premiešajte a opäť nechajte hodinu kysnúť. Nakoniec pridajte aj zvyšnú múku a postup zopakujte (premiešať a hodinku nechať kysnúť). Po hodinke sa pustíme do cesta a vytvarujeme si bochníky, ktoré na pomúčenej doske necháme dokysnúť ďalšiu pol hodinu samostatne dokysnúť.

Langoše_cesticko.png

Teraz to už pôjde rýchlo. Väčšie množstvo oleja poriadne rozpáľte na panvici (dôležité je mať naozaj poriadne rozpálený olej a na tom langoše vyprážať), zoberte si bochník, rotiahnite ho a opražte ho z každej strany do zlatova.

DSC_0330.png

Langoše chutia najlepšie ešte teplé. Potrite si ich cesnakom, vymiešaným s vodou, kyslou smotanou či domácim kečupom a hojne zasypte nastrúhaným syrom. Dobrú chuť!

DSC_0342.png

Odporúčame vhodné víno pre ešte lepší zážitok

Ak si myslíte, že sa nieje čoho pri tomto pokrme po molekulárnej stránke chytiť, mýlite sa. Ikeď tu nemáme výrazné ovocie, zeleninu, či inú extra ingredienciu stále je na čom stavať.

Aromatická látka Sotolon sa volá aj aróma ohňa. Objavuje sa vždy keď príde potravina do kontaktu s veľmi vysokou tepelnou úpravou. Flanbovanie, opekanie, grilovanie, pečenie, pálenie, praženie.

Rovnako sa sotolon dá nájsť aj napríklad v javorovom syrupe,sójovej omáčke, ďatliach, sušených figách alebo balzamikovom octe.

Sotolon vzniká pri toastovaní barikových sudov, kedy sa nechá vnútro sudu obhorieť. Preto už odteraz až navždy budete vedieť, že kde je sotolon tam s veľkou pravdepodobnosťou zapasuje aj červené víno, ktoré zrelo v barikovom sude.

Odporúčam Vám túto fatastickú Frankovku modrú barrique s plnými višňovo-čokoládovými tónmi od vinárstva Rariga - Modra. Spolu sme ju ochutnali na jednej z našich výnimočných ochutnávok v tme! Aj na túto Vás srdčne POZÝVAME - KLIK

Autori
recept: Janka Meszárosová
víno: Tibor Kiss

Na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Rozhodnite sa, či ste ochotní prijímať súbory cookie z našich webových stránok.