Rizoto s pečenou zeleninou

Rizoto s pečenou zeleninou

feb 19, 2020 Bez mäsa, Čo na obed, Čo na večeru, Pre gurmánov, Rýchlo hotové, Zelenina


Toto rýchle rizoto si zamilujete. Vaša obľúbená zelenina sa pečie v rúre, ryža varí na sporáku a vy si s vyloženými nohami relaxujete, kľudne aj pri pohári vína. A výsledok? Chutná a luxusne vyzerajúca večera ako stvorená na tieto zimné dni.

DSC_0289-2.jpg

Pri tomto rizote naozaj nemusíte stáť za sporákom a miešať do vyčerpania pravej ruky. Zeleninu si môžete zvoliť podľa chuti a samozrejme sezónnosti.

Na 4 porcie rizota budeme potrebovať:

  • 1 hrnček ryže
  • 1 cuketu
  • 1 menšiu hokaido tekvicu
  • 2 cibuľe (prípadne cesnak podľa chuti)
  • olivový olej
  • soľ, čierne korenie, rasca, kari korenie
  • ryžovú smotanu (1,5 balenia, zvyšok použijete na ďalší deň pri zohrievaní)
  • maslo
  • parmezán

DSC_0290-2.jpg

Zeleninu umyte, ošúpte a nakrájajte na kocky. Na plech a papier na pečenie rozložte zeleninu, osoľte, pridajte mletú rascu a pokvapajte olivovým olejom. Vložte do vyhriatej trúby na 200 °C.

Ošúpte 1 cibuľu. V menšom hrnci rozohrejte olivový olej a sprudka opražte ryžu. Zalejte 2-násobným množstvom vody, osoľte a pridajte do hrnca celú cibulu. Prikryte pokrievkou a stíšte plameň.

Zeleninku aj ryžu si sledujte, aby sa vám nepripálila. Akonáhle bude tekvica a cuketa mäkkučká, vytiahnite z trúby, nakrájajte cibuľu (prípadne cesnak) a speňte na masle. Pridajte pečenú zeleninu, ryžu (nemusí byť úplne mäkká, v panvici ešte dôjde), zalejte smotanou, osoľte, okoreňte, pridajte kari korenie a pekne spolu všetko premiešajte. Ak je potrebné, prikrite pokrievkou a nechajte na nízkom plameni chvíľku prevariť, aby ryža došla.

DSC_0284-2.jpg

Podávajte s nastrúhaným parmezánom, alebo akýmkoľvek iným syrom, ktorý vám najviac chutí!

DSC_0299-2.jpg

DSC_0293-2.jpg