× Úvod Verejné ochutnávky Darček Blog Pre skupiny O nás Kontakt 0 € Slovensky English
aug 06, 2019

Mango energy guľky

zdravé recepty (33) vegetariánske recepty (22) čo na obed (21) rýchle recepty (17) fit recepty (15)

Tento perfektný recept si uložte keď dostanete chuť na niečo sladké, ale zdravé. Každé sústo poskytuje trochu vlákniny, bielkovín, zdravých tukov, ale aj prírodných cukrov na podporu energie. Na desiatu, k šálke dobrej kávy a bez výčitiek svedomia!

Mango energy guľky

Tento perfektný recept si uložte keď dostanete chuť na niečo sladké, ale zdravé. Každé sústo poskytuje trochu vlákniny, bielkovín, zdravých tukov, ale aj prírodných cukrov na dodanie energie. Na desiatu, k šálke dobrej kávy, to je moja najobľúbenejšia kombinácia. A bez výčitiek svedomia!

DSC_0899.png

Mango energy guľky sa nepečú a suroviny si môžete zameniť podľa chuti.

  • čerstvé mangové pyré z 1 manga
  • 100 g kešu (alebo vlašských orechov, alebo mix, alebo podľa chuti)
  • 200 g strúhaného sušeného kokosu
  • 100 g strúhaného sušeného kokosu na obaľovanie (môžete použiť aj sezam, alebo inú surovinu)
  • 10 sušených datlí
  • štipka soli
  • limetka
  • maslo, alebo kokosový olej

Začneme orieškami. Na masle, alebo na kokosovom oleji si opečieme kešu oriešky na miernom plameni, aby sa postupne opekali a nesčernali. Pridáme strúhaný kokos a krátko popražíme, tak aby nám kokos nezhnedol. Vo výkonom mixéri pomeľte túto zmes na múku.

kesu_kokos.jpg

Občas sa mi stane, že v obchode narazím namango, ktoré nie je tvrdé ako kameň. Chňapnem po svojej šanci, nechám ho ešte tak týždeň postáť v kuchyni a nádherne zrelé a sladké mango je na svete. Nakrájať ho je celkom veda, ale na internete nájdete viacero návodov, ako na to. Šupku odstránime a vymixujeme do mangového pyré. Pyré pridáme do múčnej zmesi.

10 sušených datlí pomelieme samostatne v mixéri a tiež vmiešame. Pridáme štavu z celej limetky, štipku soli a poriadne zamiešame. Rukou tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v kokose, či sezame.

Guľky skladujte v chladničke, vydržia vám aj zopár dní. Jedzte s láskou.

DSC_0972-2.png

DSC_0955.png

Odporúčame vhodné víno pre ešte lepší zážitok

V tejto chuťovke sa nachádza krásna kombinácia aróm a vlastne existuje vďaka nim hneď niekoľko možných kombinácii. Máme tu kopec kokosu a manga. Tradične si ich najprv rozoberieme.

Kokos sa v aromatike vyskytuje v podobe Laktónov, ktoré vznikajú pri zrení v dubových sudoch. Nakoľko sa ho v jedle nachádza nemálo, musíme ho zohľadniť. Pri tomto jedle však nechceme príliš siahať po červenom víne. Ak by ste mali hostí, ktorí ho vyžadujú, principiálne sa chuťovo zhodnú a nič príliš nemôžete pokaziť. Tento raz ale chceme biele víno.

Mango obsahuje Eugenol. Chuťovo studenú zlúčeninu, ktorá sa skvelo kombinuje s jedlami, v ktorých sa nachádzajú klinčeky, mäta alebo aj bazalka. Tieto chuťové profily si doplníme vínom. Hľadáme niečo svieže, no zato vhodné aby mohlo byť zľahka dochutené ťažšou aromatikou eugenolu.

Odporúčam toto fatastické Chardonnay z vinárstva Tri Hony - Modra, ktorý ste mali možnosť ochutnať na jednej z našich výnimočných ochutnávok v tme a mnohým mimoriadne chutilo! Aj na túto Vás srdčne POZÝVAME-KLIK

Autori
recept: Janka Meszárosová
víno: Tibor Kiss

Na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Rozhodnite sa, či ste ochotní prijímať súbory cookie z našich webových stránok.