Toto rýchle rizoto si zamilujete. Vaša obľúbená zelenina sa pečie v rúre, ryža varí na sporáku a vy si s vyloženými nohami relaxujete, kľudne aj pri pohári vína. A výsledok? Chutná a luxusne vyzerajúca večera ako stvorená na tieto zimné dni.
Pri tomto rizote naozaj nemusíte stáť za sporákom a miešať do vyčerpania pravej ruky. Zeleninu si môžete zvoliť podľa chuti a samozrejme sezónnosti.
Na 4 porcie rizota budeme potrebovať:
- 1 hrnček ryže
- 1 cuketu
- 1 menšiu hokaido tekvicu
- 2 cibuľe (prípadne cesnak podľa chuti)
- olivový olej
- soľ, čierne korenie, rasca, kari korenie
- ryžovú smotanu (1,5 balenia, zvyšok použijete na ďalší deň pri zohrievaní)
- maslo
- parmezán
Zeleninu umyte, ošúpte a nakrájajte na kocky. Na plech a papier na pečenie rozložte zeleninu, osoľte, pridajte mletú rascu a pokvapajte olivovým olejom. Vložte do vyhriatej trúby na 200 °C.
Ošúpte 1 cibuľu. V menšom hrnci rozohrejte olivový olej a sprudka opražte ryžu. Zalejte 2-násobným množstvom vody, osoľte a pridajte do hrnca celú cibulu. Prikryte pokrievkou a stíšte plameň.
Zeleninku aj ryžu si sledujte, aby sa vám nepripálila. Akonáhle bude tekvica a cuketa mäkkučká, vytiahnite z trúby, nakrájajte cibuľu (prípadne cesnak) a speňte na masle. Pridajte pečenú zeleninu, ryžu (nemusí byť úplne mäkká, v panvici ešte dôjde), zalejte smotanou, osoľte, okoreňte, pridajte kari korenie a pekne spolu všetko premiešajte. Ak je potrebné, prikrite pokrievkou a nechajte na nízkom plameni chvíľku prevariť, aby ryža došla.
Podávajte s nastrúhaným parmezánom, alebo akýmkoľvek iným syrom, ktorý vám najviac chutí!