× Úvod Verejné ochutnávky Darček Blog Pre skupiny O nás Kontakt 0 € Slovensky English
mar 21, 2020

Jednoduché voňavé kari

zdravé recepty (33) vegetariánske recepty (22) čo na obed (21) rýchle recepty (17) fit recepty (15)

Najlepšie na tomto jednoduchom kari je to, že recept si môžete obmieňať podľa vašich chutí alebo podľa vašich zásob v chladničke. Jeho príprava vám nezaberie veľa času a navyše vám krásne rozvonia celú domácnosť. Vyskúšajte túto zdravú vegetariánsku verziu kari.

Jednoduché voňavé kari

Najlepšie na tomto jednoduchom kari je to, že recept si môžete obmieňať podľa vašich chutí alebo podľa vašich zásob v chladničke. Jeho príprava vám nezaberie veľa času a navyše vám krásne rozvonia celú domácnosť. Vyskúšajte túto zdravú vegetariánsku verziu kari.

DSC_0452-2.jpg

Na prípravu približne 4 porcií jednoduchého kari budeme potrebovať:

  • 1 liter kokosového mlieka, ktoré postupne prilievame
  • červenú alebo zelenú kari pastu
  • kokosový olej
  • zázvor (asi 5 cm)
  • 3 mrkvy
  • 1 karfiol (alebo akúkoľvek inú zeleninu, ktorú máte a ktorá vám chutí)
  • kokosový cukor
  • soľ, čierne korenie, kari korenie
  • štavu z limetky alebo citróna
  • ryžu

Postup

Najprv som si pripravila kokosové mlieko. My máme doma Miomat, ktorý mi ho za 10 minút pripravil, ale môžete si ho pripraviť aj sami, prípadne použiť kúpené kokosové mlieko. V najhoršom prípade vám postačí aj smotana na varenie, ale práve tá kokosová chuť je v tomto pokrme to pravé-orechové.

V hrnci alebo väčšej panvici si rozpáľte lyžicu kokosového oleja. Vmiešajte lyžicu kari pasty a nastrúhaný zázvor. Zalejte troškou kokosového mlieka a pridajte najprv nakrájanú zeleninu, ktorej treba najdlhší čas na prípravu, v mojom prípade to bola na kocky nakrájaná mrkva a zalejte opäť kokosovým mliekom. Po približne 10 minútach som pridala karfiol, osolila, pridala čierne korenie a lyžicu kari korenia a zaliala zvyšným kokosovým mliekom (pokiaľ pridávate do kari mäkkú zeleninu, ako napríklad paradajky, tú si nechajte ešte bokom a pridajte ju až takmer úplne na konci varenia).

Medzičasom sa pustite do ryže. Keďže v tomto období sa snažíme variť zo zásob a doma sme mali iba klasickú guľatozrnnú ryžu, trošku som ju vylepšila. Ryžu som si najprv poriadne premyla, v menšom hrnci si rozpálila kokosový olej a ryžu na ňom sprudka opiekla, osolila, okorenila čiernym ale aj kari korením. Zalejeme potrebným množstvom vody a varíme, kým ryža nie je hotová.

Po pribline ďalších 10 minútach pridajte lyžicu kokosového cukru, ochutnajte a dochuťte ak vám ešte niečo chýba. Toto kari chceme mať krásne sladkasté, ale zároveň mierne pálivé, takže sa nebojte pridať kari pastu, alebo chilli papričku. Ja zvyknem variť kari dlhšie, pretože zeleninu mám rada úplne mäkkú, ale je na vás ako dlho budete kari variť. Ak ste s mäkkosťou zeleniny spokojní, pridajte štavu z polovice citróna alebo limetky. Ak sa vám štava v kari zdá príliš vodová, nemusíte sa báť, tak to má byť. Kari totiž podávame s ryžou, ktorá sa s kari krásne zmieša a vytvorí tak dokonalú voňavo konzistenciu.

DSC_0440-2.jpg

DSC_0432-2.jpg

DSC_0445-2.jpg

Na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Rozhodnite sa, či ste ochotní prijímať súbory cookie z našich webových stránok.