Domáci slaný karamel

Domáci slaný karamel

apr 05, 2020 Rýchlo hotové, Sladkosti


Dnes to bude síce o niečo menej zdravé, ale lákavo hriešne dobré! Tento úžasný slaný karamel zvládnete prekvapivo rýchlo z pohodlia vašich kuchýň, neobsahuje farbivá, konzervanty, ani umelé príchute a bude vás stáť iba zlomok toho, čo by ste za neho dali v obchode. A na čo sa hodí? Ideálne ku zmrzline, na vrch koláča, do kávy, či len tak lyžičkou rovno do úst!

DSC_0696-2.jpg

Príprava karamelu bol pre mňa vždy veľkým strašiakom. Smrad spáleného cukru, panvica čo nejde umyť ani zbíjačkou a ľútosť nad vyplytvanými surovinami. Ale! Stačí len vedieť, ako na to!

Preto sa s vami podelím, ako som pripravovala moju verziu slaného karamelu. Určite to nebude dokonale hladká hmota, akú dostanete v obchodoch, ale má ten pravý punc po domácky pripravenej karamelovej omáčky. Veď práve nedokonalosti nás robia jedinečnými, tak pripravte si spolu so mnou váš vlastný dokonalo-nedokonalý slaný karamel!

Na prípravu slaného karamelu, ktorý sa zmestí do skleneného pohára (314 ml) budete potrebovať:

  • 200 g trstinového cukru (alebo akéhokoľvek iného cukru)
  • 50 g masla
  • polovica šálky šlahačkovej smotany
  • 1 polievková lyžica morskej soli

DSC_0693-2.jpg

Tipy na výrobu slaného karamelu:

  1. Miešať, miešať, miešať. Karamel nenechávajte bez dozoru, neodbiehajte a vyhraďte si na jeho prípravu takých 15 minút kľudu.

  2. Všetky suroviny si vyložte už dopredu, aby mali izbovú teplotu. Nechcete predsa do horúceho cukru pridávať studené maslo.

  3. Použite väčšiu panvicu. Po pridaní masla bude karamel peniť a bublotať, takže v malom hrnci by ste si zbytočne zašpinili sporák. Ušetrite si nervy.

  4. Omáčku nechajte pár minút vychladnúť a až potom ju prelejte do pohára. Akonáhle karamel vychladne, uchovávajte ho v chladničke. Vydrží vám tam aj mesiac, aj keď samozrejme, bola by som zvedavá na toho, komu by vydržal až tak dlhý čas. :)

POSTUP

Začneme cukrom, ktorý si na miernom ohni rozpustíme vo vačsej panvici (ja som použila wok). Akonáhle sa cukor začne rozpúšťať, začneme šľahať metličkou. Pokračujeme v šľahaní (toto je tá najdlhšia časť), až kým nám nevznikne hladká a lepkavá hmota. Teraz pridáme maslo (ktoré sme si nechali odstáť, aby dosiahlo izbovú teplotu) a namiesto metličky použijeme varechu (už nešlaháme, iba miešame). Karamel sledujeme a miešame, pokým nedosiahne krásnu jantárovú farbu. Akonáhle sa maslo rozpustí, panvicu odstavíme z tepla. Postupne a po troške primiešavame smotanu, až kým zmes nebude dokonale hladká. Pridáme soľ a dobre premiešame. Necháme zopár minút postáť na panvici a prelejeme do pohára. Pochúťka pre gurmánov, ktorí sa neboja sem-tam zhrešiť! :)

DSC_0668-2.jpg