× Úvod Verejné ochutnávky Darček Blog Pre skupiny O nás Kontakt 0 € Slovensky English
júl 29, 2018

Tradície ožívajú: letná lúsková polievka ako od babičky

zdravé recepty (33) vegetariánske recepty (22) čo na obed (21) rýchle recepty (17) fit recepty (15)

Tradície ožívajú: letná lúsková polievka ako od babičky

Naše babky jednoducho vedeli čo robia. A robili to dobre. Dnešná raw, keto, paleo a iná doba je plná moderných receptov, ktoré vám zaručia, že sa budete cítiť lepšie, že budete vyzerať lepšie a celé to speje ževraj k dlhovekosti. No. Moja babka má 82, teší sa dobrému zdraviu a celý život varila tie tradičné jedlá, ktoré milujeme, lebo nám pripomínajú detstvo. Keď sa bavíme o tom, že niekto sa pchá iba šalátmi a surovou stravou, krúti hlavou a smeje sa. A ja s ňou. Lebo mám pred sebou krásny dôkaz, že tradičná strava, ako ju v našich končinách poznáme, je nielenže veľmi chutná ale navyše nie je vôbec zdraviu škodlivá. Samozrejme iba v prípade ak to nezapijete pohárom coca-coly. A občas treba ísť aj napríklad na dlhšiu prechádzku. :-)


Mám takého "tušáka", že tak ako napríklad v móde ožili tradície a plno z nás sa hrdo prechádza po meste s tričkom "Ľúbezná deva", alebo "Švárny šuhaj", tak sa postupne aj vo varení vrátime k tomu nášmu starému a osvedčenému. Niežeby som bola proti novým trendom. To v žiadnom prípade. Naopak, ukážem vám, že aj tradičná lúsková polievka zodpovedá všetkým moderným zásadám "zdravého stravovania". No teda, až na to varenie. :-) :-) :-)

Od babky som dostala za misu fazuľových lúskov zo záhrady, ale vôbec nič nepokazíte ak ich skočíte kúpiť na trh. Chutiť budú určite rovnako dobre. Navyše, teraz majú lúsky sezónu. V poslednej dobe si zvyknem obstarať sezónne potraviny vo väčšom množstve a časť z nich dobre umyjem, nakrájam ak je treba, aby som to potom už mohla priamo spracovať a strčím do mrazničky. Tadá. Takto si polievku môžete spraviť hocikedy na ňu budete mať chuť. Na 1,5 až 2 litre polievky som použila približne 400 gramov lúskov. Prípava je naozaj jednoduchá. Kľúčom je však dochutenie.

Lúsky si umyjeme, nakrájame a v hrnci ich zalejte litrom vody. Ja som neváhala a vhodila do polievky ešte 4 kocky zmrazeného vývaru (aj s vývarom to robím tak, že zvyšný vývar ktorý nám ostane zlejem do nádoby na ľad, alebo do tej nádoby ktorú v chladničke používate na vajíčka, a keď potrebujem, jednoducho vylúpnem). Ochutíme soľou, vhodíme bobkový list, zopár guľôčok čierneho a nového korenia, prikryjeme pokrievkou a necháme variť. O trošku neskôr som vhodila tri na kocky nakrájané zemiaky. Ak by ste zemiaky vložili do hrnca zároveň s lúskami, tak kým by sa lúsky uvarili, zemiaky by sa naopak rozvarili. A čakáme kým nie je všetko mäkké. Následne prilejeme buď mlieko, ja som priliala napríklad smotanu na varenie ktorú sme mali v chladničke, ale kľudne môžete použiť zdravú náhradu smotany, ak sa vyhýbate bezlaktózovým produktom.


Prilejte toľko, aby vám polievočka ostala biela. Pridajte nasekaný kôpor, buď čerstvý, alebo ako ja, vytiahnutý z mrazničky. Polievku odstavte. Ochutnajte. Nič moc, ja viem. Ale to preto, lebo teraz len prichádza vrchol programu. Keďže som trošku čarovala, nepoviem vám úplne presné množstvo. Ale pridajte zopár kvapiek citrónovej štavy a viac ako zopár kvapiek octa (ja som nemala iný, tak som použila ryžový ocot). Polievkovou lyžicou následne doprajte polievke med. Nastrúhajte poprašok muškátového oriešku. A osoľte ak je treba. Ak je stále nemastná-neslaná, nebojte sa pridať ocot. Práve ocot tomu dodá tú správnu štavu. A polievka ako od babičky je na svete!

Suroviny na prípravu 1,5 litra polievky:

  • fazuľové lúsky (400 gramov)
  • 3 zemiaky
  • voda (1 liter)
  • vývar (2-3 deci)
  • smotana, mlieko, alebo rastlinná smotana (2-3 deci)
  • čerstvý, alebo mrazený kôpor
  • soľ
  • čierne korenie celé
  • nové korenie celé
  • bobkový list
  • ocot, prípadne citrónovú šťavu
  • muškátový oriešok
  • med, alebo cukor


Odporúčame vhodné víno pre ešte lepší zážitok

Mnohí sa iste zamýšlate nad rôznymi kombináciami jedál a vín ale polievky vačšinou v našich kombináciach zabúdame. Je to škoda. Aj poctivá babičkina lúsková polievka dokáže byť doplnená vínom, ktoré sa s ňou svojím charakterom bude dobre snúbiť. Zvláštna kombinácia? Len vyskúšajte.


Vhodné víno by mohlo byť suché ale príjemne sviežo šťavnaté, s citrusovými tónmi, ktoré sa príjemne doplní s medom a octom v polievke. Mierna zemitosť strukovín - lúskov v polievke na začiatku každého sústa a dlhá zaujímavá minerálna dochuť vína vytvorí akési podávanie si zmyselnej chute ako pri štafete.


Takýmto vínom je pre mňa Pesecká Leánka od Vinárstva Pivnica Čajkov rastúca na tufovo-sopečnom podloží, ktoré vyvrhol mohutný Štiavnický stratovulkán. Túto odrodu možno niektorí poznáte aj pod názvom Feteasca Regala.

Toto víno mali naši hostia možnosť ochutnať na jednej z našich výnimočných ochutnávok v tme a mnohým mimoriadne chutilo!


Autori

recept: Janka Meszárosová

víno: Tibor Kiss

Na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Rozhodnite sa, či ste ochotní prijímať súbory cookie z našich webových stránok.