Plnené pečené batáty

Plnené pečené batáty

máj 08, 2020 Bez mäsa, Čo na obed, Čo na večeru, Zelenina


Vedeli ste, že batáty sme mali v Európe približne o 100 rokov skôr ako klasické zemiaky? A že jeden sladký zemiak dokáže pokryť vašu dennú dávku vitamínu A na viac ako 100 %? Tak, vedecké okienko by sme mali za sebou. Naspäť k vareniu. Ak ešte stále neviete, čo zdravé a chutné ukuchtiť na večeru, tak si s nami pripravte tieto plnené pečené batáty. Zasýtia dokonale, olizovať sa budete až za ušami a navyše ingrediencie si ľahko obmeníte podľa stavu zásob vo vašej kuchyni.

DSC_0767-2.jpg

Sladké zemiaky sú pre mňa nielen dokonalá príloha, ale dokážu s hrdosťou zastať aj miesto hlavného chodu. Ich chuť je natoľko výrazná, že práve z toho dôvodu ich vždy postavím na piedestál. V kombinácii so sezónou zeleninou si dokážete pripraviť ľahkú a zdravú večeru či obed, ideálne na tieto teplé dni, ktoré sú predzvesťou leta.

DSC_0757-2.jpg

Nezabudnite, že všetky ingredience (okrem batátov samozrejme) si môžete zameniť podľa vašej chuti a stavu vašich zásob. Šalát nemusí byť rímsky, môže byť akýkoľvek iný, namiesto bulguru môžete použiť quinoa alebo kuskus, namiesto fety môžete použiť iný syr podľa chuti...

DSC_0772-2.jpg

Na ľahkú večeru pre dvoch budeme potrebovať:

  • 3 batáty
  • štvrť šálky bulguru
  • polovicu syru feta
  • 1 malá hlavička rímskeho šalátu
  • olivy
  • olivový olej
  • maslo
  • soľ, čierne korenie
  • citrón


Postup:

Batáty poriadne umyjeme, v prípade potreby ošúpeme, pozdĺžne prekrojíme na polovicu, potrieme olivovým olejom, osolíme a okoreníme z každej strany a dáme do trúby zapiecť na 200°C na približne 45 minút.

Kým sa nám batáty pečú, dáme si podľa návodu variť bulgur, nakrájame si olivy a fetu nadrobno. Na panvici si roztopíme maslo a orestujeme poriadne umyté listy šalátu. Osolíme, okoreníme, mierne prehrejeme a odstavíme z ohňa. Na záver pokvapkáme citrónovou šťavou.

Medzičasom sa nám dopiekly batáty, ktoré necháme mierne vychladnúť a opatrne vydlabeme vnútro, aby sme získali dostatok miesta na plnku.

Výpek, v ktorom sme restovali šalát, si ešte necháme bokom a keď máme bulgur uvarený, osmahneme si ho v ňom spolu s vydlabaným vnútrom batátov. Osolíme a okoreníme, pridáme trochu masla na zjemnenie. Bulgur dostane krásnu oranžovú farbu. Nakoniec zmiešame spolu s nakrájaným šalátom, fetou, olivami a naplníme vnútro batátov. Verím, že vám bude chutiť tak ako chutilo nám!

DSC_0763-2.jpg

DSC_0773-2.jpg