Dostali se chuť na palacinky? Vyhýbate sa múke, alebo len jednoducho chcete vyskúšať niečo nové? V našom prípade sme múku jednoducho v kredenci nemali, do obchodu bolo ďaleko a tak sme trochu improvizovali. Múku sme nahradili ovsenými vločkami, keďže tých máme doma vždy na kilá. Aleže, táto zdravšia verzia palaciniek teda má niečo do seba! Na sladko, či na slano, na raňajky, či na večeru, alebo len ako desiata do práce.
Pýta si to trochu faktov, nemyslíte? Ovsené vločky majú veľmi pozitívny vplyv na naše zdravie. Tak napríklad, znižujú hladinu cholesterolu v krvi, pomáhajú zlepšiť činnosť štítnej žľazy, stabilizujú hladinu cukru v krvi, ale majú aj pozitívnu funkciu pri chorobách nervovej sústavy. Základom je vláknina, ale tiež bielkoviny, vitamíny B, E a K, kyselinu listovú, vápnik, sodík, fosfor, železo, draslík, meď, mangán, horčík a zinok. Toto všetko ešte k tomu v spojení našich obľúbených palaciniek?
Tak poďme na to. Na približne 6-7 palaciniek budete potrebovať:
- 1 hrnček ovsených vločiek (pomletých)
- 1 hrnček plnotučného mlieka
- 1 vajíčko
- štipku soli
- med/lyžička cukru (v prípade palaciniek na sladko)
- kokosový olej (na potretie panvice)
Čokoládová poleva:
- kakao (2 lyžičky)
- kocka masla
- med
Postup je prudko komplikovaný - všetko spolu poriadne zamiešame! Panvicu predhrejeme s lyžičkou kokosového oleja (ja som potrela panvicu iba raz na začiatku). Stíšte horák tak na polovicu, aby sa vám palacinky nepripálili a dajte im čas. A nezľaknite sa, cesto z ovsených vločiek je oveľa hutnejšie. My sme tieto skvelé palacinky mali v rámci raňajkového menu, takže sme ich zahádzali ovocím, orieškami a spravili sme si čokoládovú polevu zmiešaním medu, kakaa a kockou roztopené masla. Dobrú chuť!