Táto mrkvová torta patrí moje medzi najobľúbenejšie. Nielenže je pripravená zo samých zdravých dobrôt, navyše je bezlepková, takže si na nej pochutia aj celiatici. Už jeden kúsok koláča vás dostatočne zasýti, takže je aj tak trochu zázračná, pretože nemáte nutkanie zhltnúť celú tortu za pol hodinu. Veď vyskúšajte sami!
Príprava tejto torty je, ako väčšina receptov na tomto blogu, naozaj jednoduchá. Najprv si pripravíme korpus a následne po vychladnutí ho potrieme krémom. Naposledy sme doma nemali smotanový krémový syr, tak som namiesto neho použila jeden tvaroh a výsledná chuť bola tiež úžasná.
Suroviny na korpus 26cm:
- 300 g nastrúhanej mrkvy
- 3 vajcia
- 150 g mletých mandlí alebo lieskových orechov (alebo mix)
- 150 g trstinového cukru
- 150 g strúhaného kokosu
- 1 balenie bezlepkového prášku do pečiva
- citrónová kôra
Suroviny na krém:
- 250 g mascarpone
- 250 g jemného tvarohu (alebo 125g smotanového krémového syra, napr. Philadelphia, alebo v Lidli predávajú takýto syr pod názvom Cream cheese)
- 100 g práškového cukru
- štava z polovice citróna (nemusí byť)
POSTUP:
Vajíčka vymiešame s cukrom (ja som mala iba 2 vajíčka, takže jedno vajíčko som nahradila 1 lyžicou chia semiačok pomletých a zmiešaných so 7 lyžicami vody). Pridáme nastrúhanú mkrvu, mleté orechy, kokos, prášok do pečiva a nastrúhanú citrónovú kôru. Formu (26 cm) si vymažeme kokosovým olejom alebo vystlieme papierom na pečenie a rúru predhrejeme na 160°C. Prvých 10 minút pečieme pri tejto teplote a potom zvýšime teplotu na 180°C a pečemieme ďalších 30-40 minút (pečieme radšej menej a sledujeme, aby sa nám korpus nepripálil).
Necháme poriadne vychladnúť a zo surovín vymiešame jemný krém, ktorým potrieme vrch torty. Skladujeme v chladničke. Verím, že vám torta bude chutiť!