Toto lahodné mäsko sme kedysi na tanieri mali oveľa častejšie. A pritom králičie mäso patrí medzi najkvalitnejšie druhy mäsa, obsahuje minimum tuku, cholesterolu či kalórií. Preto, keď sa vám podarí zohnať králika, neváhajte a spravte si skvelú pochúťku, napríklad aj týmto tradičným spôsobom.
Recept sme nazvali "Králik na smotane", ale nie je to klasický perkelt, ako sme zvyknutý. Je to skôr králičia sviečková, kedže základ omáčky tvorí zelenina. Recept si žiadal ako prílohu halušky a tak sme sa podvolili, ale predsalen sme zvolili zdravšiu verziu z celozrnnej múky.
Králik na smotane:
- 600 g králičieho mäsa
- 2 veľké mrkvy
- 1 cibuľa
- petržlenová vňať
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy
- celé čierne korenie
- soľ
- smotana na varenie
- maslo
Postup:
Nakrájané mäsko si z každej strany prudko opečemieme na masle, tak aby sa uzatvorilo. Vyberieme ho a necháme prikryté odpočívať. Vo výpeku, ktorý nám zostal orestujeme nakrájanú mrkvu s cibuľou. Vložíme mäso a zalejeme vodou, tak aby trošku vytŕčalo. Pridáme cesnak, bobkové listy, čierne korenie, petržlenovú vňať (je lepšie dať korenie do obalu, aby sa neskôr ľahšie vyberalo) a varíme kým králik nezmäkne (cca 50 minút).
Keď je mäso hotové, zo zmesi ho vyberieme. Vyberieme aj korenie a rozmixujeme do hladka. Podľa potreby zjemníme smotanou na varenie a dochutíme soľou. Minútku prevaríme, zmiešame s mäsom a králika máme hotového.
Celozrnné halušky:
- 300 gramov celozrnnej múky
- 1 vajíčko
- 200 ml vody
- štipka soli
Vajíčko vymiešame s vodou. Touto zmesou zalejeme múku, pridáme soľ a vymiešame haluškové (mierne lepkavé) cesto. Cez haluškovač alebo nožíkom z dosky odrežeme halušky a dáme variť do osolenej vriacej vody. Po cca 3 minútach (keď vyplávajú napovrch) halušky vyberieme. Môžeme ozdobiť kyslou smotanou a petržlenovou vňaťkou. Dobrú chuť!