Červená šošovica je fantastická ingrediencia. Nie je potrebné ju predmáčať a uvarená je raz-dva. Pozvite si do kuchyne trochu exotiky a pripravte si túto chutnú, thajskou kuchyňou inšpirovanú a jemne pikatntnú polievku za necelých 30 minút. K polievke nepotrebujete dodatočné bielkoviny vo forme mäsa či rýb, červená šošovica ich obsahuje viac ako väčšina ostatných strukovín.
Ingrediencie na 4 až 6 porcií polievky:
- 1 šálku červenej šošovice
- 1 cibuľu
- 3-4 mrkvy
- 2-3 strúčiky cesnaku
- červenú kari pastu
- kokosové mlieko v plechovke
- limetku alebo citrón (štava)
- čerstvý koriander
- kokosový olej
- 3 lyžice paradajkového pyré
- kajenské korenie
- soľ
- ryža alebo ryžové rezance
POSTUP
V hrnci si rozpálime 2 lyžice kokosového oleja. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a mrkvu a restujeme približne 5 minút. Následne pridáme 1 polievkovú lyžicu kari pasty (ak máte radi štiplavejšie, postupne pri varení ochutnávajte a pridajte aj chilli papričku podľa chuti), paradajkový pretlak, nadrobno nakrájaný cesnak, kajenské korenie a premiešame, kým nám základ krásne neprevoní kuchyňu. Teraz pridáme šošovicu, lyžičku soli a zalejeme vodou (približne trištvrte litra až liter). Znížime plameň a necháme polievku prikrytú variť 20 minút, až kým nám šošovica nezmäkne a zmes nezhnustne. Odstavíme z plameňa, vymixujeme do hladka tyčovým mixérom, pridáme kokosové mlieko, limetkovú šťavu, prípadne soľ. Podávajte s ryžou, ryžovými rezencami a čerstvými koriandrovými lístkami. Dobrú chuť!