× Úvod Verejné ochutnávky Darček Blog Pre skupiny O nás Kontakt 0 € Slovensky English
júl 02, 2019

Levanduľová bábovka

zdravé recepty (33) vegetariánske recepty (22) čo na obed (21) rýchle recepty (17) fit recepty (15)

Toto nie je len taká obyčajná bábovka. Štavnatá tvarohová bábovka, ktorej chuť je podčiarknutá nezvyčajnou bylinkovou arómovu levandule, ktorá tvojí nerozlučnú dvojicu s čučoriedkami. Old-school maškrta v novom šate. Vyskúšajte, recept od vás bude pýtať nejedna gazdiná.

Levanduľová bábovka

Toto nie je len taká obyčajná bábovka. Štavnatá tvarohová bábovka, ktorej chuť je podčiarknutá nezvyčajnou bylinkovou arómovu levandule, ktorá tvojí nerozlučnú dvojicu s čučoriedkami. Old-school maškrta v novom šate. Vyskúšajte, recept od vás bude pýtať nejedna gazdiná.

DSC_0209-2.jpg

Na levanduľovú bábovku potrebujeme:

  • 300 g múky (kľudne zmiešajte hladkú s polohrubou)
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 150 g masla
  • 150 g cukru (ak máte radi bábovku viac sladkú, pridajte cukru viac cca 170-180 g)
  • 250 g jemného tvarohu
  • 4 vajcia
  • lyžičku levanduľových kvetov
  • 1 šálku čučoriedok
  • mlieko (ak by sa cesto zdalo príliš tuhé)
  • strúhanka na vysypanie formy

POSTUP

Maslo si necháme odstáť pri izbovej teplote a rozmiešame s cukrom do hladka. Vajíčka si oddelíme od žĺtkov, bielka si zatiaľ odložíme bokom. Žĺtka postupne primiešavame do zmesi. Pridáme tvaroh a poriadne rozmiešame. Postupne do cesta primiešavame aj múku s práškom do pečiva. Ak by sa cesto zdalo príliš tuhé, môžete priliať po troške mlieko. Nezabudnite na levanduľové kvety. S tými opatrne, nemusíte sa báť, či také malé množstvo bude postačujúce - verte mi, bábovka levanduľou krásne prevonia, dodá jej nezvyčajnú chuť, no kebyže dáte kvetov viac, môže sa stať, že namiesto bábovky budete mať jedlé mydlo.

Z bielkov si vyšľahajte sneh a opatrne vmiešajte do cesta. Nakoniec pridajte čučoriedky. Formu si vymažeme maslom, vysypeme múkou, alebo strúhankou a vložíme do predhriatej rúry na 170°C a nastavíme časovač na 45 minút (ja mám formu na bábovku hrubšiu a tak pečiem bábovku aj hodinu) a preto po trištvrte hodine radšej bábovku špajlou kontrolujte, či už je hotová. Po upečení vyberieme, vyklopíme a čakáme kým nevychladne na takú teplotu, že si na nej nespálime jazyk :-).

TIP: Niekedy zvyknem túto bábovku piecť aj bez čučoriedok a vtedy ešte teplú bábovku polejem citrónovou polevou (stačí ak si vymiešate cukor s citrónovou štavou).

DSC_0212.jpg

DSC_0213.jpg

Odporúčame vhodné víno pre ešte lepší zážitok

Levanduľa. Velmi ľahko kombinovateľná aróma. Až 35% arómy levandule pozostáva z aromatickej látky s názvom Linalool. Nachádza sa tiež v iných kvetoch ako Konvalinky ale aj Bergamot, škorica a skoro všetky citrusy.

Máme tu teda úlohu stelesniť vo víne jemnú korenistosť (Bergamot, škorica) s citrusovou ovocnosťou a dávkou kvetov. Jednou z najlepších možností je pri levanduľovej aróme siahnuť preto po kvalitnom a chuťovo komplexnom Tramíne červenom.

Odporúčam Vám preto tento fatastický Tramín červený z vinárstva Modran Klimko wine - Modra. Má úžasnú aromatiku po liči, bielych ružiach a orgováne. Niekoľko krát sa objavil na našich výnimočných ochutnávkach v tme, kde sa jeho vône ešte niekoľko krát znásobili! Aj na túto Vás srdčne POZÝVAME - KLIK

Autori
recept: Janka Meszárosová
víno: Tibor Kiss

Na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Rozhodnite sa, či ste ochotní prijímať súbory cookie z našich webových stránok.