Projekt "Patrón vína": Časť 2. - Problém učiť sa

Projekt "Patrón vína": Časť 2. - Problém učiť sa

mar 19, 2020 Projekt: Patrón vína


Ak by 50 rôznych ľudí oslovilo someliéra s otázkou: "Odporučte mi tri vína, ktoré si mám teraz kúpiť", správny someliér by spustil krátku sériu otázok. Snažil by sa nimi aspoň na začiatok zistiť aké vína principiálne danej osobe chutia. Následne musí mať veľké množstvo znalostí a tiež mať prechutnané vína aby vedel, ktoré z nich sa zhodujú s opisom. Vína vyberie a tri vína si každý hosť berie spokojne domov.

To je jedna z prác someliéra. Vedieť odporučiť.


O mesiac prídu všetci späť a každý si povie svoj zážitok. "Ten Muškát moravský mi veľmi chutil ale ten Sauvignon nie je úplne môj štýl. Tretie víno si už ani nepamätám čo bolo. Teraz si prosím ďalšie tri". Someliér poopraví svoj výber na základe týchto nových údajov a odporučí už možno o niečo lepšie ako minule. Keďže je to ale iba človek, nepamätá si presne už z čoho vychádzal minule a pri desiatom človeku v rade s individuálnymi nárokmi mu vybuchne hlava. Tak sa končí smutný príbeh o someliérovi.

Preto takúto službu doteraz pre Vás nikto nerobil, lebo ľudský mozog to nezvládne.


...ani keby si pán someliér začal písať komplexné poznámky o každom zvlášť. Pritom sa ale rozprávame len o vzorke 50 ľudí. Čo ak ich má byť 500? Alebo 5000? Už pomaly viete kam toto smeruje. K počítaču a programu, ktorý sa učí.

Ten to zvládne.

Prečo si ale vína každý nevyberá sám? Prečo vôbec máme potrebovať, aby to za nás robil počítač, keď každý z nás vie, čo mu chutí, čo nechutí a sám si vyberie? Lebo každý rok sú nové vína a jednoducho preto, lebo pri výbere vína nie sú pevné pravidlá. Neviete čo beriete, kým to neochutnáte a údajov na fľaši je príliš málo. Nemáte veľa možností sa na základe údajov poučiť pri ďalšom výbere.


Čo sme sa za roky pri projekte Tmavej degustácie naučili je, že hostia chcú rozumieť vínam. Sme predsa ľudské bytosti, ktoré sa prirodzene snažia pochopiť ako veci okolo nás fungujú. Tu veľmi zlyhávajú informácie na etiketách vín.

Ak ste ochutnali svieži voňavý polosuchý Irsai Oliver z malého vinárstva a veľmi Vám zachutil, budete ho chcieť znovu. Je presne podľa Vašich predstáv. Šťavnatosť, pomer chutí, intenzita aróm, proste všetko. Toto víno sa však po určitej dobe vypredá a začnete hľadať alternatívu buď v inom vinárstve, alebo u toho istého vinára o rok neskôr.


Snažíte sa založiť výber vína na skúsenosti a opäť si kúpite mladý polosuchý Irsai Oliver. Môžete však zistiť, že tento Vám zďaleka tak nechutí. Mohol byť spracovaný z hrozna z inej vinohradníckej oblasti. Mohol byť tento rok teplejší a je v ňom viac zvyškového cukru a dokonca mohla byť pri jeho výrobe použitá iná ušľachtilá kvasinka, ktorá jeho aromatiku posunula do iných druhov vôní.

Na výsledný zážitok z vína vplývajú desiatky faktorov, ktoré sa na etiketách vín nepíšu.


Ako sa má potom človek učiť čo si vyberať? Človek nie. Tu nastupujeme my s “umelou inteligenciou” / programom, ktorý je schopný učiť sa. Vincent - náš program sa sústreďuje na vína, ktoré Vám chutili, a aj na tie, ktoré Vám naopak nechutili. Pamätá si ich všetky a dokáže ich narozdiel od Vás porovnať na základe až 31 faktorov, ktoré mu my veľmi pracne a poctivo dodáme.

Okrem zjavných informácií napísaných na fľaši ako farba, či odroda hrozna, napríklad žiadame od vinárov výsledky laboratórnych testov vín. Z nich prepisujeme do databázy dôležité informácie, ktoré ovplyvňujú zážitok z vína. Vína osobne vyberáme, prechutnávame a vypĺňame aromatický profil každého jedného z nich.

Náš program preto “vie” ako každé víno chutí a voní. Následne ich dokáže medzi sebou porovnať tak, ako to žiadny človek nedokáže. V konečnom dôsledku Vám z ponuky stoviek vín odstráni vína podobné tým, ktoré Vám nechutili a odporučí podobné tým, ktoré Vám chutili. Vy sami si ho môžete veľmi jednoducho trénovať tým, že mu budete dávať spätnú väzbu o jednotlivých vínach, ktoré ste ochutnali. On sa bude potom učiť viac a viac, a vyberať vína lepšie a lepšie.


V ďalšom dieli sa dozviete o tom, ako sa náš projekt pozerá na svojeho užívateľa.

Autor: Tibor Kiss - someliér a autor Tmavej Degustácie