× Introduction Public tastings Gift Fro groups About us Contact 0 €
Mar 30, 2020

Zero waste zeleninové fašírky

zdravé recepty (33) vegetariánske recepty (22) čo na obed (21) rýchle recepty (17) fit recepty (15)

Viete, že priemerný Slovák vyhodí ročne do koša viac než 400 kilogramov odpadu, čo predstavuje 1,2 kila odpadu denne? Z toho, samozrejme, viac ako dve tretiny predstavuje odpad, ktorý nám vzniká v kuchyniach. O princípe zero waste, čiže tvorenie minimálneho odpadu a maximálnej využiteľnosti, ste už určite počuli. Ako to však môže vyzerať v praxi?

Zero waste zeleninové fašírky

Viete, že priemerný Slovák vyhodí ročne do koša viac než 400 kilogramov odpadu, čo predstavuje 1,2 kila odpadu denne? Z toho, samozrejme, viac ako dve tretiny predstavuje odpad, ktorý nám vzniká v kuchyniach. O princípe zero waste, čiže tvorenie minimálneho odpadu a maximálnej využiteľnosti, ste už určite počuli. Ako to však môže vyzerať v praxi?

DSC_0545-2.jpg

V predchádzajúcom recepte sme si varili silný zeleninový vývar, v ktorom sme použili kopec výbornej zeleniny. Tú sme si však do taniera už nedali a ostala nám iba ako "odpad". Bola by veľká škoda, ak by som ju len tak vyhodila do koša, preto som sa rozhodla ju ďalej spracovať a zo zdanlivo nespracovateľných zvyškov som vytvorila tieto chutné zeleninové zero-waste fašírky.

DSC_0535-2.jpg

SUROVINY na prípravu približne 8 fašírok:

  • zelenina, ktorá nám ostala z vývaru
  • 100-150g ovsených vločiek
  • 50 g kukuričnej strúhanky (alebo obyčajnej)
  • 3 vajíčka
  • 2PL tekvicových semienok
  • 1 chilli paprička
  • čierne korenie, soľ
  • kokosový olej
  • petržlenová vňať
  • za hrsť pažítky
  • ako príloha šalát a biely jogurt na dresing

Postup je jednoduchý. Ovsené vločky si pomelieme spolu s ľahko opraženými tekvicovými semienkami (čím viac dáte vločiek, tým budú fašírky tuhšie, preto odporúčam použiť menšie množstvo, ale zmes musíte mať dostatočne tuhú). Zmiešame s rozmixovanou zeleninou, pridáme vajíčka, chilli papričku, osolíme, okoreníme a do zmesi nakoniec primiešame nadrobno nakrájanú vňať a pažítku.

Na panvici si rozpálime kokosový olej a do zhnednutia si opražíme v ruke vytvarované fašírky z každej strany na miernom ohni takých 4 až 5 minút.

Podávame so šalátom a jednoduchým dresingom, na ktorý som použila obyčajný biely jogurt, soľ, čierne korenie, pažítku a petržlenovú vňať. Samozrejme, dresing aj prílohu si zvoľte podľa vašej chuti a zásob vo vašej chladničke.

DSC_0550-2.jpg

Na záver vám prinášam ešte zopár tipov, ako si odpad, vznikajúci v kuchyni, znížiť na minimum. Úprimne vám poviem, niektoré tipy si vyžadujú zo začiatku trošku viac disciplíny (aj sama s tým občas bojujem), ale všetko to je iba o zvyku. A nezabudnite, že aj veľmi malé zmeny nakoniec prispejú k obrovským výsledkom!

  1. Nakupujte do vlastných nádob, alebo siahajte po potravinách s ekologickým obalom (sklo, papier), ktorý možno recyklovať.
  2. Minimálne si na nákup vezmite vlastnú tašku a vrecká na zeleninu, ovocie či pečivo.
  3. Nenakupujte zbytočne. Pripravte si jedálniček a nakúpte iba to čo potrebujete.
  4. Kým sa pustíte do varenia nového jedla, skontrolujte chladničku, či tam neostali zbytky zo včerajšieho obeda. Zapojte kreativitu, pridajte surovinu a nevyhadzujte zvyšky.
  5. Predtým než pôjdete na nákup, skontrolujte chladničku, mrazničku a skrinky, či sa v nich nenájdu suroviny, ktoré by postačili na prípravu jedál na ďalších pár dní. Predítete tak tomu, aby sa pokazili.
  6. Na riad používajte lufu (prírodná špongia z tekvice), ktorú ľahko skompostujete a nedržia sa v nej baktérie. Pri upratovaní kuchyne nepoužívajte jednorazové papierové utierky, ale nastrihajte si staré tričko a vytvorte si handričky, ktoré jednoducho po zašpinení vyperiete.
  7. Separujte.
  8. Založte si kompost, ak máte možnosť. Domácnosti v bytoch si veľmi chvália vermikompostér, ktorý pri správnej starostlivosti vôbec nezapácha a vďaka výslednému hnojivu budú vaše rastliny a kvetiny rásť ako ešte nikdy.
We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.