Máme tu ďalší recept zo slovenskej kuchyne! Tak obľúbené, tradičné zemiakové placky. No, keďže nie som veľký fanúšik "jarmokových placiek", kedy ste mastní až za ušami, pripravili sme si pre vás ich ľahšiu verziu - bez múky a bez oleja. Ale! Bádateľstvo v našich dušiach nezaprieme a keďže nás zaujímalo, ako chutí ten istý recept pripravený iným spôsobom, na svoje si prídu aj tí, ktorým nevadí troška oleja!
Na prípravu 6 placiek potrebujeme:
- 5 stredne veľkých zemiakov
- 1 stredne veľká cibuľa
- štipka majoránky
- štipka rasce
- soľ
- maslo
Ide sa na to! Zemiaky nastrúhame na jemno a vyštavíme z nich prebytočnú vodu. Na masle orestujeme na jemno nakrájanú cibuľku a tú následne vmiešame do zemiakovej zmesi, okoreníme a osolíme. Hotovo!
No, teda, už ich iba tepelne spracovať. Máte na výber 2 spôsoby prípravy. Beztukový spôsob - v rúre, v tomto prípade sú zemiakové placky chrumkavejšie.
Zemiakové placky v rúre:
- zo zemiakovej zmesi vytvarujeme placky, ktoré poukladáme na plech s papierom na pečenie
- 190 stupňov zhruba na 30 minút, kým nebudú zlatavé
- bez tuku
Zemiakové placky na panvici:
- na panvici si rozpálime olej
- vytvarujeme placky a z každej strany opečieme do zlatista
My sme si k zemiakovým plackám spravili jednoduchý dresing a takto pripravené jedlo sme "zbaštili" asi tak za 2 minúty:
- kyslá smotana
- čierne mleté korenie
- soľ
- na jemno nakrájaná pažítka