× Introduction Public tastings Gift Fro groups About us Contact 0 €
Jul 30, 2019

Zelené gazpacho

zdravé recepty (33) vegetariánske recepty (22) čo na obed (21) rýchle recepty (17) fit recepty (15)

Gazpacho, tradičná španielska polievka, sa robí na studeno, takže počas týchto horúcich letných dní dokonale osvieži. Do nášho zeleného gazpacha sme použili uhorky, bylinky, mladú cibuľku, chilli i citrónovú šťavu. Krásne krémovú konzistenciu sme dosiahli vďaka avokádu a gréckemu jogurtu. Ochutnajte s nami letnú, ľahkú a osviežujúcu polievku!

Zelené gazpacho

Gazpacho, tradičná španielska polievka, sa robí na studeno, takže počas týchto horúcich letných dní dokonale osvieži. My patríme medzi polievkových milovníkov, takže sme sa prípravou a servírovaním tejto lahodnej pochúťky menom "gazpacho" inšpirovali, no pri príprave sme nepoužili typické suroviny. Do nášho zeleného gazpacha sme použili uhorky, bylinky, mladú cibuľku, chilli i citrónovú šťavu. Krásne krémovú konzistenciu sme dosiahli vďaka avokádu a gréckemu jogurtu. Ochutnajte s nami letnú, ľahkú a osviežujúcu polievku!

gazpacho_4.png

Príprava snáď nemôže byť jednoduchšia. Všetky suroviny spolu jednoducho vymixujte:

  • 3 stredne veľké uhorky, nakrájané na kúsky
  • 1,5 šálky gréckeho jogurtu
  • 1 avokádo
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 mladá cibuľka, nakrájaná na kúsky
  • 3 polievkové lyžice nasekaného čerstvého kôpru
  • 10-12 veľkých lístkov bazalky
  • 1 chilli paprička
  • 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžice jablčného octu
  • soľ a korenie podľa chuti

POSTUP

Všetky suroviny spolu zmiešame v mixéri do hladkej, krémovej konzistencie. Dochutíme soľou a korením a opäť vymixujeme. Polievku potom odložte aspoň na pár hodín do chladničky, aby vás poriadne osviežila. Dobrú chuť!

gazpacho_1.jpg

Gazpacho-2.png

Odporúčame vhodné víno pre ešte lepší zážitok

K tejto polievke ak by sme vyslovene hľadali víno, šlo by o ľahké pitie, ktoré zahasí ostrjšie prísady v pokrme. Princilápne sa zle nedobre kombinuje víno a suroviny ako cesnak, cibuľka, či iné. Stále Vám to môže chutiť veľmi dobre spolu ale treba sa vopred rozlúčiť s tým, že si víno vychutnáte v takom rozsahu aký ponúka, pretože tieto potraviny V8m chute veľmi veľmi ovplyvnia.

Aby sme sa ale predsa niečo naučili, zamerajme sa na avokádo. Jeho hlavnou aromatickou látkou je Nerolidol, ktorému sa vraví aj Peruviol. Ten sa nachádza aj v citrusoch, citróvej tráve, jasmíne, zelenom čaji a levanduli. V obrovských koncentráciach v zázvore. Vieme teda, že ideme na istotu siahnuť po ľahkom citrusovom bielom víne.

Odporúčam Vám túto fatastickú Breslavu z vinárstva Šimonovič - Modra. Jej ľahký grepfriutový tón sa dokonale hodí na víno, ktoré hľadáme. Ak ste nevedeli, Breslava patrí medzi naše Slovenské Novošľachtence a mohli ste ju na jednej z našich výnimočných ochutnávok v tme práve s touto témou ochutnať! Aj na túto Vás srdčne POZÝVAME - KLIK

Autori
recept: Janka Meszárosová
víno: Tibor Kiss

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.