× Introduction Public tastings Gift Fro groups About us Contact 0 €
Nov 03, 2019

Tekvicové palacinky

zdravé recepty (33) vegetariánske recepty (22) čo na obed (21) rýchle recepty (17) fit recepty (15)

Tieto tekvicové palacinky sa mali zaradiť do šuflíčka jesenných receptov, ale pri zarábaní cesta sa mi trošku pošmykla ruka so škoricou. Keď som ich ochutnala, tak som jednoducho ochutnala Vianoce. A vôbec mi to nevadilo. So šálkou horúcej kávy sa z pochmúrnej prvonovembrovej soboty stalo magické predvianočné ráno.

Tekvicové palacinky

Naozaj z duše nenávidím, keď sa už začiatkom septembra začínajú v televízii objavovať vianočné reklamy, či v obchodoch vianočné ozdoby. Všetky pokusy pripomenúť mi Vianoce úspešne ignorujem, aby som si si ich naplno vedela vychutnať vtedy, keď sú skutočne tu. Aj tieto tekvicové palacinky sa mali zaradiť do šuflíčka jesenných receptov, ale pri zarábaní cesta sa mi trošku pošmykla ruka so škoricou. Keď som ich ochutnala, tak som jednoducho ochutnala Vianoce. A vôbec mi to nevadilo. So šálkou horúcej kávy sa z pochmúrnej prvonovembrovej soboty stalo magické predvianočné ráno.

DSC_0080.jpg

Pri príprave týchto palaciniek vám odporúčam premyslieť si zároveň aj ďalší recept, pri ktorom využijete tekvicu, nakoľko budete potrebovať iba 1 šálku tekvicového pyré, tak aby vám zvyšná tekvica nevyšla nazmar.

Čo budeme potrebovať na približne 9-10 menších palaciniek?

  • 1 šálka hladkej múky
  • 1/4 šálky hnedého cukru
  • 1 čajová lyžička škorice (mne sa pošmykla ruka a dala som vrchovatý kopec polievkej lyžice)
  • 1 čajová lyžička prášku na pečenie
  • 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 šálka cmaru, alebo mlieka
  • 1 veľké vajíčko
  • 1 šálka tekvicového pyré
  • 3 polievkové lyžice roztopeného masla (približne kocka masla)

DSC_0073.jpg

TEKVICOVÉ PYRÉ

Najprv si pripravíme tekvicu, kľudne aj deň dopredu. Tekvicu ošúpeme, nakrájame na kocky a poukladáme na plech potretý kokosovým olejom (NESOLÍME!). Pozn. ak ste zvyknutý používať papier na pečenie, nemusíte používať kokosový alebo iný olej, ale v rámci neplytvania odpadom ušetrite papier a použite radšej olej :). Dáme do rúry na 200 °C a pečieme, pričom priebežne vidličkou kontrolujeme. Ak už bude tekvica dostatočne mäkká (tak, že sa dá vidličkou rozmačknúť), vyberte ju, nechajte vychladnúť a vymixujte ju do pyré.

PALACINKY

Príprava je veľmi jednoduchá. Najprv premiešajte všetky suché suroviny a postupne pridávajte ostatné ingredience. Miešajte, kým nebude cesto hladké. Pomôcť si môžete aj ručným mixérom.

Panvicu si predhrejte a potrite kokosovým olejom. Stíšte plameň, nalejte naberačku cesta a opekajte cca 2-3 minúty, až kým povrch palacinky nezačne bublinkovať. Opatrne prevráťte (ak sa vám cesto trhá, nechajte palacinky ešte chvíľku piecť) a z druhej strany opekajte ešte 1-2 minútky.

DSC_0090.jpg

Podávajte poliate javorovým sirupom, roztopeným maslom alebo medom, alebo ich vyskúšajte s tvarohovou plnkou, ktorú pripravíte vymiešaním tvarohu s medom. Čerstvo vytlačená pomarančová šťava, šálka horúcej kávy a predvianočné palacinky. Dobrú chut!

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.