× Introduction Public tastings Gift Fro groups About us Contact 0 €
Nov 19, 2019

Tento trik pri pití vína Vám žiadny vinár ani someliér nikdy nepovedal

zdravé recepty (33) vegetariánske recepty (22) čo na obed (21) rýchle recepty (17) fit recepty (15)

Nie je jedno kam sa pozeráte počas ovoniavania vína. A nie len vína. Príde Vám to hlúpe? Aplikujte teda tento jednoduchý test: Oslovte niekoho vo Vašom okolí a požiadajte ho aby si spomenul aké pozadie má na displayi svojho telefónu, alebo aké farby majú olympijské kruhy.

Tento trik pri pití vína Vám žiadny vinár ani someliér nikdy nepovedal

Nie je jedno kam sa pozeráte počas ovoniavania vína. A nie len vína. Príde Vám to hlúpe? Aplikujte teda tento jednoduchý test: Oslovte niekoho vo Vašom okolí a požiadajte ho aby si spomenul aké pozadie má na displayi svojho telefónu, alebo aké farby majú olympijské kruhy. Zatiaľ, čo si bude osviežovať svoju vizuálnu pamäť vy si dobre všímajte kam sa začnú upierať jeho oči. Predovšetkým, ktorým smerom.

Ak nepôjde o jedného zo 4% výnimočných ľudí, jeho oči sa odvrátia doľava, pretože mozog začal pracovať v pamäťovej časti, a hore, vizuálna časť. Toto platí pre pohľad z jeho/jej strany. Z Vašej strany je to zrkadlovo.

Požiadajte ho teraz, aby si predstavil ako by vyzeral strapec hrozna, ktorý by mal miesto bobúľ biliardové gule a môžete pozorovať oči smerujúce opäť hore ale vpravo, pretože rozvinul kreatívnu časť mozgu.

Premietneme to teraz do vína. Pri aktivovaní centra v mozgu, ktoré má na svedomí čuchovú pamäť a rozoznávanie pachov sa oči majú prirodzene odvracať dole a vľavo (stále z pohľadu pozerajúceho sa človeka). Za svetla, je však priveľa iných podnetov, ktoré Vám kradnú pozornosť a preto sa môže stať, že Vám oči blúdia v iných končinách a sami sa uberáte o schopnosť rozoznávať vône.

Dajme si ešte jeden malý pokus. Ovoňajte niečo vo svojej blízkosti. Ideálne víno, no môže to byť čokoľvek. Kvet, parfum, iný nápoj. Ideálne nie príliš intenzívny, aby bol rozdiel pekne postrehnuteľný.

Najprv urobíte pomalý hlboký a dlhý nádych pri ovoniavaní vášho cieľa a pozerajte sa pritom doľava dole. Potom naopak urobte dlhý pomalý nádych tak, že sa budete nasilu a cielene pozerať vpravo hore.

Jedna malá rada ešte musí byť spomenutá. Je potrebné aby sa daným smerom pozerali iba vaše oči. Keď sa otáča celá hlava a oči stále smerujú priamo pred seba, nefunguje to.

Pre zábavu si ešte vyskúšajte prechádzať pohľadom počas dlhého nádychu pri ovoniavaní diagonálne zľava zdola, doprava hore a späť. Môžete si všmimnúť celkom výrazne, že ak oči smerujú vpravo hore, vôňa akoby slabla, strácala sa a stávala sa nevýraznou, či mdlou.


Zažili ste už našu ochutnávku vín v úplnej tme? Na nej využívame 4 hlavné vplyvy na naše vnímanie. Toto bol jeden z nich. Pri pobyte v úplnej tme nezáleží kam sa pozeráte a očné pohyby na prístup do mozgových centier nefungujú pretože žiadny obraz nevidíte a preto ani žiadne informácie do mozgu neprichádzajú. Nie je ho teda čím preťažiť a pokaziť si intenzitu vône. Avšak...

Nalievame víno až po zhasnutí a nastolení úplnej tmy v miestnosti. Neviete vopred, čo máte naliate v pohároch. Tu prichádza druhý prvok. Podvedomý predsudok očakáva určité chute už len na zákade toho, čo vidí, že idete piť. V tme môžete byť úplne objektívni a mnohí u nás zistili, že im vlastne červené víno chutí!



Až po ochutnaní sa Vás pýtame, či viete uhádnuť farbu a pravdou je, že väčšinou hostia uhádnu len štyri zo siedmich vín!


Nejedná sa o nudný uspávajúci monológ. Popri spoločných debatách o víne je kopec zábavy a humoru. Vaša pozornosť nemôže zbehnúť veľmi ďaleko, pretože najčastejšie môže za stratu pozornosti zrak. Keď si všimnete istý detail a pripomenie Vám to niečo, či niekoho. To je tretí prvok.

A štvrtý prvok? Po pätnástich minútach v úplnej tme sa Váš čuch a sluch niekoľkonásobne zosilnia a zrazu sa krásne otvorí svet vôní. Zrazu zistíte, že ste schopní rozoznávať vo vôni kvety, ovocia aj korenie. Vďaka tme uberieme jeden zmysel, aby sme mohli posilniť tie zvyšné. Je to úžasný zážitok, ktorý často popisujú naši hostia v samých 5* recenziách na FACEBOOKU, či TRIPADVISORE


Navštívte našu ochutnávku vín v tme alebo darujte poukážku na ňu svojim blízkym. Mimoriadne ich týmto originálnym zážitkom potešíte a navyše podporíte Slovensko. Prečo? Vyberáme si víno iba od malých rodinných vinárstiev s dušou. Vína, ktoré ochutnáte nenájdete v regáloch supermarketov. Na jednej ochutnávke ochutnáte sedem rôzných vín od siedmich rôznych vinárov. Doprajte si relax na úrovni, pri ktorom sa zabavíte.


VSTUPENKY AJ DARČEKOVÉ POUKÁŽKY ZOŽENIETE TU



Keďže internet znesie ešte viac bludov ako papier, pridávam aj zdroje, z ktorých sa viete v prípade veľkého záujmu pustiť ešte o niečo hlbšie:

Source/zdroj:

Renomovaný someliér Tim Geiser učí rutinu degustovania

Americká organizácia zaoberajúca sa neurolingvistickým programovaním popisuje fenomén "Eye accessing cues"

Autor: Tibor Kiss

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.