Slovenská sága pokračuje! Predstavte si tradičné šúľance plné poctivej zemiakovej chuti, posypané makom, čerstvo namletými orechami, alebo pre vyznávačov zero-waste štýlu - strúhankou, pomletou zo starého pečiva, a to všetko poliate horúcim, do zlatista roztopeným maslom. K tomu láskavý pohľad babičky, ktorá vám k šúľancom podáva pohár studeného mlieka. Teraz si túto atmosféru môžete vyčarovať kedykoľvek - stačí trochu predstavivosti a recept na babkine makové šúľance.
Receptov na šúľance existuje mnoho-premnoho. Naše šúľance sú viac zemiakové ako múkové a sladké tak-akurát. Na cesto potrebujeme:
- 500 g zemiakov
- 200 g hladkej múky (alebo špaldovej)
- 1 vajíčko
- štipka soli
Zemiaky uvaríme v šupke. Necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame ich na jemno. Pridáme múku, vajíčko, soľ a vypracujeme cesto, tak aby sa nelepilo. Cesto si rozdelíme na 3 časti a na pomúčenej doske si každé cesto ušúľame do jedného veľkého šúľanca (ak máme menšiu dosku, cesto si rozdeľte ešte na menšie kusy a tie šúľajte).
Následne nožom do šikma odkrajujeme šúľance dlhé tak 3-4 centimetre. Šúlance vkladáme do vriacej vody a keď vyplávajú na povrch, necháme ich ešte 4 minúty povariť. Vyberáme sitkom. Potom už stačí iba na panvici rozohriať maslo, šúľance zohriať, pridať namletý mak, orechy, alebo strúhanku a dosladiť podľa chuti medom, alebo cukrom. Podávame s pohárom studeného mlieka. Dobrú chuť!