× Introduction Public tastings Gift Fro groups About us Contact 0 €
Jun 04, 2018

Hosťka prehovorila - rozlúčka so slobodou na ochutnávke v tme bola taká parádna, že...

zdravé recepty (33) vegetariánske recepty (22) čo na obed (21) rýchle recepty (17) fit recepty (15)

Degustácia vína v tme? Čože? Budeme piť víno po tme? To ako? Som za! To boli moje prvé myšlienky, keď som čítala program, vymyslený na mieru našej kamarátke, ktorá sa lúčila so svojou slobodou.

Hosťka prehovorila - rozlúčka so slobodou na ochutnávke v tme bola taká parádna, že...

Degustácia vína v tme? Čože? Budeme piť víno po tme? To ako? Som za! To boli moje prvé myšlienky, keď som čítala program, vymyslený na mieru našej kamarátke, ktorá sa lúčila so svojou slobodou. Aby ste vedeli, vymyslieť ORIGINÁLNY program ako osláviť pomyselný “posledný deň slobody” je pravdupovediac náročné, najmä ak sa pohybujete v pomerne veľkej skupine dievčat, ktoré spája láska k folklóru a navyše postupne všetky, jedna po druhej, skáču do manželského života.


Rekord je tuším 5 svadieb v jednom roku! A teda 5 rozlúčok so slobodou! Skromne si dovolím tvrdiť, že sme už robili snáď všetko. Skákali z mosta, odviezli sa limuzínou, plavili loďou, welnessovali, trápili sa v Escape room, a takto môžem pokračovať, ale to by bol tento článok o niečom inom. Späť k degustácii a prečo píšem tieto riadky. Naozaj som nevedela, čo od toho mám očakávať, ako to vôbec bude vyzerať, či sa neopijem...:) Bolo to však také parádne, že som sa rozhodla o svoju skúsenosť podeliť. Ak má nevesta rada víno, tak toto sa jej isto páčiť bude! Tá naša bola nadšená! :)


"Na Tmavú degustáciu sme natrafili v podstate náhodou, keď som googlila ochutnávky vín v Bratislave v rámci prípravy programu na rozlúčku so slobodou pre moju dobrú kamarátku. Naša nevestička nie je typ na divoké párty v nočných baroch, uprednostňuje skôr pokojnejšiu, kultivovanú zábavu a navyše sa dobre vyzná vo vínach. Degustácia vín nám teda prišla ako dobrá voľba na prekvapenie na jej rozlúčke so slobodou. Nápad ochutnávať víno po tme sa nám ihneď zapáčil, sľubovali sme si od neho nezvyčajný zážitok, na ktorý budeme ešte dlho spomínať. A veru, Tmavá degustácia nesklamala! Someliér Tibor, ktorý nás degustáciou sprevádzal je príjemný, vtipný a pohotový profesionál, postaral sa nám o ozaj výnimočný večer, veľa sme sa o víne dozvedeli a výborne sa zabavili. Ak máte radi víno a chcete zažiť čosi špeciálne, Tmavú degustáciu Vám vrelo odporúčame :)"
- - Zuzana - -


"Tmavú degustáciu som absolvovala s partiou kamarátok. Netušila som čo čakať a aké to vlastne bude, keď budeme koštovať víno v úplnej TME. Bolo to nakoniec veľmi zaujímavé a miestami aj celkom zábavné :) Víno v tme chutí skutočne inak - čuch a chuť sa zostria, človek dokáže tak nejak lepšie vnímať zákutia vôní a chutí vína."
- - Katarína - -


Nemyslite si, že musíte byť nejakí veľkí znalci. Cestou sme sa ešte na sebe smiali, že vieme tak maximálne rozoznať biele od červeného vína! :D Ale pekne po poriadku. Celý čas som premýšľala, či budeme v úplnej tme. Ale ako potom môžeme ochutnávať? Neoblejem sa? Niežeby som plánovala niečo vyplúvať, ale ak sa to odo mňa bude vyžadovať (veď sme predsa na profi ochutnávke), trafím sa?

Pán someliér nás privítal v klasicky vyzerajúcej vínnej pivničke, ani veľká, ani malá, miesta tak akurát. Skupinka približne 20-tich dievčat sa usadila k vopred pripraveným stolom, kde nás čakali prázdne poháre vína a miska s chlebom.


Prítmie a mierna zatuchlina vytvárali príjemnú komornú atmosféru. Treba ešte povedať, že také množstvo dievčat pokope je celkom oriešok, už pri našom bóhemskom vstupe som myslela, že pán someliér zuteká :). Ale držal sa, trpezlivo - aj napriek nášmu otravnému skákaniu do reči, lebo veď dievčatá nikdy nevedia vydržať - vysvetlil, čo sa bude diať a hlavne ako to bude prebiehať. Dostali sme jasné inštrukcie, aby nevznikli nepríjemnosti, Tibor (pozn. someliér) zhasol každé jedno svetlo, nasadil si okuliare na nočné videnie (ahá, tak to je ten fígeľ) a začali sme. Ochutnávali sme 7 druhov vín. Najprv sme si privoňali a prekrikovali sa, čo vo víne, kto cíti.


"Ďakujeme za skvelý zážitok, odporúčam zaradiť takúto degustáciu aj ako program na rozlúčku zo slobodou - ako sme mali my, výborne vínko, skvelá zábava, veľa sme sa naučili a nasmiali."
- - Eva - -


Bol to med, jahody, ale aj spotený chlap. :) Nemusíte sa hanbiť, dať svojim pocitom voľný priebeh je priam nutnosťou. Minimálne sa je na čom zabávať. Potom prišlo na rad ochutnávanie, niektoré do dna, niektoré len na špičku jazyka. Čo sa nevypilo, zlialo sa a prišla na rad ďalšia vzorka. Po ochutnaní prišlo opäť na rad hádanie. Červené? Biele? Suché? Sladké? Vedeli ste, že je rozdiel medzi polosuchým a polosladkým? Že vedeli? Ale určite ste nevedeli, že existuje oranžové víno! Ževraj po 15 minútach v tme sa vaše telo prispôsobí a vy viete lepšie vnímať ostatnými zmyslami. Na mňa to pôsobilo tak, že o víne, ktoré si zvyčajne kupujem, a teda predpokladajme, že mi chutí, som na tmavej ochutnávke vyhodnotila že tak toto určite nie je moja šálka kávy! Jednoducho sa vám otvoria ďalšie obzory a možno nabudúce siahnete aj po niečom inom, ako vašom “obľúbenom” tramíne.



Po každej ochutnávke sme sa samozrejme dozvedeli o aké víno išlo, odkiaľ víno pochádza, alebo aj koľko cukru obsahuje. A predstavte si, že keď sa zasvietili svetlá a vy sa už automaticky chniapete po kabelke, že to nebol koniec! Mohli sme dopiť všetko čo ostalo! Viete si predstaviť tú radosť. :) Keď tak na to spätne spomínam, zdá sa mi, ako by to trvalo maximálne hodinku a pritom sme ochutnávaním strávili dobré 2,5 hodiny.


"Najskôr: divné, tma, mierne stiesnený pocit, ale potom som akoby úplne zabudla na stiesnenosť a tmu, bol to naozaj zážitok! Tá tma má niečo do seba, je pravda, že sme tie vône vedeli vnímať oveľa intenzívnejšie. Víno bolo super, no a najlepší bol Tibor, až som ho obdivovala, ako vedel zvládnuť tlupu báb s eleganciou, humorom, trpezlivosťou a nadsázkou, klobúk dolu."
- - Andrea - -


No dobre, klamem, neochutnávali sme stále. Sem-tam sme Tiborove prednášanie prerušili nejakou folklórnou pesničkou na želanie nevesty. Aby ste vedeli, v zavretej pivnici sa nemusíte báť, že by ste svojím spevom niekoho rušili. A navyše ak náhodou nepoznáte slová piesne nemusíte sa báť, že by vás niekto videl! :-P


Tak a sme na konci. Síce sa týmto článkom určite nezapíšem do vínnych dejín, ale verím, že minimálne inšpirujem zúfalé kamarátky, ktoré nevedia, aký program vymyslieť budúcej neveste na rozlúčku so slobodou. Alebo kohokoľvek, kto sa stotožňuje s touto otázkou: Keby ste si mali vybrať medzi pitím vína alebo chudou postavou, ktoré víno by ste si vybrali? Biele alebo červené?


Autor: Janka Meszárosová - janameszarosova-portfolio.webnode.sk/


"Degustácia vín v príjemnom prostredí avšak nečakane tmavo tmavom bol neopísateľný zážitok. Radšej raz zažiť ako 3x počuť, ako sa vraví. V presile žien si pán someliér hravo poradil nielen s odborným a hodnotným výkladom, ale aj s pre neho isto netradičnými situáciami kde pri 20-tke žien nemôžete vedieť čo z nich "vypadne". Víno bolo chutné, v novej dimenzií a veru pri speve o to lahodnejšie. Rada sa tam ešte vrátim. Ďakujeme."
- - Jana - -
We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.