× Introduction Public tastings Gift Fro groups About us Contact 0 €
Jun 13, 2018

Vedec tvrdí: Skladovanie vín naležato je "bullshit"

zdravé recepty (33) vegetariánske recepty (22) čo na obed (21) rýchle recepty (17) fit recepty (15)

Od zložitých skladovacích regálov až po vlhké vínne pivnice, konvenčná múdrosť nám hovorí, že kľúčom ku správnemu skladovaniu vína je udržiavanie korku vlhkého.

Vedec tvrdí: Skladovanie vín naležato je "bullshit"

Od zložitých skladovacích regálov až po vlhké vínne pivnice, konvenčná múdrosť nám hovorí, že kľúčom ku správnemu skladovaniu vína je udržiavanie korku vlhkého. Robíme to tak, že fľaše ukladáme naležato a tým dokonale zabraňujeme vysušeniu korkov. Avšak podľa vedca Dr. Miguela Cabrala, nič z toho nie je pravda.

Ako uvádza vo svojom "Drink business", Cabral, ktorý je riaditeľom výskumu a vývoja pre portugalskú korkovú spoločnosť Amorim, tvrdí, že viera, že víno musí byť v stále v kontakte s korokom - a teda uložené na jeho strane - je zjavne "bullshit".

"Korok sa nikdy nevysuší s takmer 100 percentnou vlhkosťou v hrdle fľaše, takže je mýtus, že musíte ukladať fľašu na jej bok," povedal Cabral počas diskusie v "Portuga last week". Pokračoval rozptýlením "mýtu", že víno musí byť uložené vo vlhkej pivnici.

"Vlhkosť prostredia okolo fľaše nebude mať žiadny vplyv, pretože korok je ovplyvnený vlhkosťou vo vnútri fľaše" Cabral tvrdí, že jeho teória je podporená štúdiou publikovanou Austrálskym výskumným ústavom pre víno pred 13 rokmi. Abstrakt k článku z roku 2005 hovorí, že "orientácia fľaše počas skladovania za podmienok tejto štúdie má malý vplyv na zloženie a zmyslové vlastnosti skúmaných vín."

Dokonca aj v prípade, že je Cabralova teória pravdivá, skladovanie vína na jeho strane má veľa výhod, pokiaľ ide o šetrenie miesta a dostupnosť. Mnoho iných odborníkov sa však zároveň zhoduje, že skladovanie fľaše pri dlhodobom skladovaní na boku má svoje opodstatnenie aj pre zabránenie unikaniu prchavých látok, ako napríklad alkohol, pomalým procesom cez korok.

Zdroj: VinePair

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.