Aby som vás zasvätila aj do "backgroundu" tohto lahodného receptu, tak vám poviem, že vznikol náhodou. Kúsok morčacieho, ktoré už nejaký ten piatok mrzlo v mrazničke (je dobré variť zo zbytkov!) sa vypýtalo von, ževraj mu je už zima. Sprvu mu hrozil klasický scenár, že skončí v soté, či rezňovým spôsobom. Oplatilo sa však zapojiť fantáziu, lebo vďaka cmaru sa z mäska stala štavnatá pochúťka, ktorú sme servívovali najprv ako večeru a na druhý deň v sendviči. A nevedela by som vybrať, ktorá verzia mi chutila viac!
Čo budete potrebovať:
- morčacie prsia
- cmar
- cesnak
- korenie na hydinu
- sladká paprika
- soľ
- čierne korenie
- ako prílohu môžete podávať zemiaky s maslom a šalátovú zmes pokvapkanú olivovým olejom a citrónom
Na prípravu si vyhraďte dlhší čas - čím dlhšie sa bude mäso marinovať, tým lepšie. V primerane veľkej uzatvárateľnej nádobe (ja som použila klasickú dózičku) zmiešajte cmar, lyžicu čierneho korenia, jeden strúčik cesnaku, lyžicu sladkej papriky a lyžicu korenia na hydinu (veľmi rada používam tieto zmesi korenia, viď. losos s hráškovým pyré, šetrí to čas a ideálny pomer korenín zaručí overenú a vyváženú chuť). So soľou opatrne, keďže soľ sa väčšinou vždy nachádza aj v zmesi korenia na hydinu, takže radšej marinádu ochutnajte a následne dosoľte podľa chuti. Morčacie poriadne v marináde vymasírujte a nechajte odstáť v chladničke (ideálne 8 hodín).
Po ôsmich hodinách (ak to bude menej, môže sa stať, že mäsko nebude až také štavnaté) predhrejte trúbu na 180°. Na panvici poriadne rozpáľte olivový olej a mäso sprudka opečte z každej strany (tak aby sa uzatvorilo) a uložte ho do pripraveného pekáča, či zapekacej misy. Na panvicu prilejte ešte trochu cmarovej marinády, krátko premiešajte a zalejte tým mäsko. Prikryté vložte do trúby a nastavte si 70 minút. Počas pečenia ho prelievajte šťavou, odvďačí sa vám. 15 minút pred koncom pečenia mäsko odkryte.
Ako prílohu som zvolila jednoduché zemiaky varené v šupke (to je teraz u nás najnovšia móda, osolené a preliate maslom sa ich nevieme nabažiť) a šalátovú zmesku, ktorú zvyknem iba pokvapkať olivovým olejom a šťavou z citróna. V tomto prípade sa jednoduchá príloha dokonale hodila k mäsku, ktoré malo veľmi výraznú chuť.
Morčací sendvič
A keďže nám z mäska ešte aj ostalo, ale množstvo by už nestačilo ako hlavné jedlo, rozhodla som sa na druhý deň spraviť sendvič - dva krajce kváskového chleba, nátierkové maslo (aka smotanová nátierka), zvyšky šalátu, zvyšky studeného mäska poriadne vymáčané v zvyškovom výpeku (akože mňam!) a vrchný krajec potretý domácim kečupom. Naozaj dobrota!