× Introduction Public tastings Gift Fro groups About us Contact 0 €
Apr 07, 2019

Čokoládová pena. Hriešne zdravý dezert.

zdravé recepty (33) vegetariánske recepty (22) čo na obed (21) rýchle recepty (17) fit recepty (15)

Ste viac na sladké, alebo na slané? My sme jednoznačne sladkoholici! Tak či onak si môžete dopriať tento hriešne zdravý dezert - avokádovo-čokoládovú penu s malinami.

Čokoládová pena. Hriešne zdravý dezert.

Z mojej skúsenosti sa ľudia delia na dve skupiny. Tí ktorí milujú sladké a tí ktorí milujú slané. Čo znamená že milujú? To znamená, že aj keď už pohodlne sedíte v pyžame na gauči pred telkou, kvôli jednej Milke (pre slaných to je balík chipsov) ste ochotní vstať, obliecť sa a vytrepať sa do obchodu. Ja patrím rozhodne do sladkej skupiny, aj keď niekedy sa zasnívam, že by som radšej chcela patriť medzi slaných. Aj keď oboje má na zdravie neblahý účinok, mlsanie sladkého má predsa len výraznejší vplyv na pribúdanie telesného tuku.

No a narazili sme na problém. Ale nebojte sa, hneď ho aj vyriešime, tak aby ostal vlk sýty, ale koza celá. Môžeme to nazvať zdravé mlsanie. Teda ak dostanete neprekonateľnú chuť na sladkosť, nebudete to ignorovať veď, ale doprajete si zdravší variant. Ako napríklad túto (naozaj fantastickú) čokoládovo-avokádovú penu s malinami.

DSC_0696.jpg

Potrebovať budeme:

  • 2 avokáda
  • 60g naozaj kvalitnej horkej čokolády (nad 70%)
  • 4 lyžice mandľového mlieka (alebo kokosového mlieka, alebo takého, aké máte práve doma)
  • 3 lyžičky kakaa
  • 2-3 lyžice medu
  • lyžička mletej škorice
  • maliny
  • v luxusnejšej verzii môžete pridať vanilku

Príprava je super-ľahká. Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu spolu s mliekom (pre lenivých dobre poslúži aj mikrovlnka). Avokádo, roztopenú čokoládu a všetky ostatné suroviny (s medom radšej opatrne, aby ste si dezert zbytočne nepresladili) ručným mixérom rozmixujte a následne vyšľahajte do jemnej peny. Dozdobte malinami. A potom si už len vychutnajte sladké potešenie bez výčitiek.

fotka.jpg

Vhodné víno - molekulárna gastronómia


Horká čokoláda obsahuje príliš veľa trieslovín/taninu na to aby sme sa ho snažili prebiť ďalšími v podobe červeného vína. Siahneme teda po opaku. Po bielom víne. Ak ste vybrali skutočne kvalitnú horkú čokoládu, bude obsahovať množstvo skrytých aróm, po ktorých labužníci ako my pátrajú.

Siahneme po šumivom víne. Prečo? Bublinky nám nahradia to, keď presŕkavate vzduch cez ústa počas degustovania vína a aromatika sa "otvorí". Svätovavrinecké rosé v šumivom prevedení od vinárstva Hacai - pezinok tieto predpoklady splní.

Navyše kakao (dimetylpirazín) sa veľmi ľúbi stretnúť s medom a malinami. Samé dobré veci.


Autori

recept: Janka Meszárosová

víno: Tibor Kiss

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.