Batátové gnocchi z 3 ingrediencií s kešu omáčkou

Batátové gnocchi z 3 ingrediencií s kešu omáčkou

okt 17, 2020 Bez mäsa, Cestoviny, Čo na obed


Tieto domáce gnocchi zo sladkých zemiakov si obľúbite! Bezlepkové, dokonca vegánske a ich príprava je smiešne jednoduchá. Spoločne s kešu omáčkou, ktorá chuťovo veľmi pripomína syrovú, no bez štipky syra a o niečo lepšia, vytvárajú tieto ňoky prudkú závislosť. Vyskúšajte sami. Jedlo ako stvorené na toto jesenné obdobie.

DSC_1280.jpg

Pri robení cesta som si pomyslela, že tieto gnocchi budeme jesť asi do Vianoc. Ale tak nadýchané, lahodne jemné, sa v ústach priam roztápali, takže nám vlastne z týchto ingrediencií vyšli len 3 porcie (ale také poriadne).

Na prípravu batátových gnocchi budeme potrebovať:

  • 2 batáty
  • 2 hrnčeky bezlepkovej múky
  • lyžica soli

Na prípravu kešu omáčky budeme potrebovať:

  • za hrsť kešu orechov (prípadne vlašských orechov, prípadne ich kombináciu)
  • cesnak
  • smotanu (rastlinná alebo klasická na šľahanie)
  • maslo
  • soľ, čierne korenie
  • bazalku

Postup

Batáty si aj v šupke umyjeme, popicháme vidličkou a dáme piecť pri 200 °C na 50 minút. Že sú upečené zistíte tak, že vám vidlička prepichne zemiak tak ľahko, ako by ste ju pichli do masla. Po upečení a vychladnutí stiahneme šupu a batáty rozpučíme na kašu.

Do veľkej misy si dáme múku, soľ a batátovú kašu. Všetko spolu riadne premiešame a vytvarujeme si bochník, ktorý si rozrežeme (podobne ako pizzu) na 8 častí. Teraz prichádza na rad umelecká práca. Zoberieme si jednu časť cesta, na doske ušúľame do dlhej dážďovky, nakrájame približne na centimetrové kúsky a každý jeden ňok jemne pošúľame na chrbte vidličky.

DSC_1302.jpg

Medzičasom sme si dali do hrnca zovrieť osolenú vodu a gnocchi dáme variť. Varíme pokým nevyplávajú na povrch, počkáme ešte nejakú tú minútku a vyberieme. Silno odporúčam ešte horúce gnocchi premiešať spolu s kúskom masla - už v tomto stave je to taká dobrota, že omáčku by ani nebolo treba.

Kešu omáčku si pripravíme nasledovne. Prvý krok je voliteľný, omáčka bude chutná aj bez neho. Napriek tomu, ak ju chcete mať úplne dokonalú odporúčam si orechy najprv osoliť a opiecť na sucho na panvici. Následne si ich rozmixujeme čo najviac dohladka (stačí aby z nich bol prášok, nemusí byť pasta). Na panvici si na masle opečieme nastrúhaný strúčik cesnaku, pridáme rozmixované orechy a postupne prilievame smotanu a miešame pomocou metličky, aby sme odstránili všetky hrudky. Omáčka je v podstate okamžite hotová, takže ju iba dochutíme soľou a čiernym korením, necháme prevrieť a podávame. A ešte som zabudla, ak máte po ruke čerstvé bylinky, nasekajte ich na drobno a tesne po dovarení omáčky ich tam vhoďte, omáčka bude ešte o niečo chutnejšia. Dobrú chuť!

DSC_1277.jpg