× Haza A vállalatok számára A turisták számára Rólunk Kapcsolatba lépni English Slovensky Deutsch
Wine glass with grapes

Kóstolás a sötétben

Learn more

A kóstolásművészete


Élje át velünk a borkóstolást a sötétben! Érdekes, informatív és szórakoztató este, mely a sötétség érzékeinkre gyakorolt hatásán alapszik. A kóstolás teljes időtartama alatt sötétség uralkodik. Fokozatosan megerősödnek az érzékei és hirtelen érezni fogja az összes csodálatos és zamatos ízt és illatanyagot egy elképesztően intenzív módon.

  • Rájön majd, hogy milyen kevés szükséges ahhoz, hogy sokkal élvezetesebbé tegyük a kóstolást..
  • Képes lesz értékelni egy üveg bort, melyet kap, vagy, hogy, kiválassza azt, amelyiket adni szeretné.
  • Megérti majd, hogy miért éreznek egyesek gyümölcsfajtákat a borban, vajon hogyan csinálják, és hogy milyen egyszerű ezt a "szuperképességet" elsajátítani.
  • Könnyedén elsajátíthatja és kifejlesztheti a tökéletes borkóstolás technikáját. Úgy fog kóstolni, mint egy profi.
  • Már az utolsó minták kóstolása során képes lesz a bor és az étel elhatárolására, amint megérti az alapelveket egyszer és mindenkorra, anélkül, hogy kifejezett kombinációkat kellene megtanulnia.
  • Felhívja a figyelmet a kis családi borászatokra és a szlovák bor minőségére.

Egy egyedülálló atmoszférát fog tapasztalni a teljes sötétségben.

NEM MINDENNAPIKÓSTOLÁS


A kellemes atmoszférájú boltíves pincékben, még a fényben leültetjük az asztalokhoz. Lehetőség lesz egy szagtalan szappannal való kézmosásra és a mosdó meglátogatására a kezdés előtt. Ezt követően lassan megkezdjük a lámpák leoltását és szelíd szürkületben a sommelier elmagyaráz néhány alapvető tudnivalót a kóstolás menetéről. A kóstolás teljes időtartama alatt sötétben maradunk, és az egyetlen, aki látni fog az a sommelier lesz - aki végig vezeti Önt ezen az élmény.


Furcsa, milyen gyorsan rohan az idő, amíg teljes sötétségben vagyunk.

Előítéleteknélkül a sötétben


Így, a bevezető után, a fények teljesen eltűnnek, és megkezdjük az első minták felszolgálását.Miután kitöltöttük a bort, nem mondunk el róla semmit! Sem a színét, sem a fajtáját, sem a gyártót. Arra fogunk koncentrálni, ami fontos. Az érzékeinkre, az illatok és aromák felismerésének művészetére, a szaglás és kóstolás technikájának tökéletesítésére, a bor testességének meghatározására, a bor minőségére, de ezt kombinálva az ételekkel is.


A rejtett előítéletek is eltűnnek a sötétben. Önamaga ellenére, az ital színének megismerése a kóstolás előtt, befolyásolja az agyunkat. Néhány vendég a következőket mondta, "Egy másik nagyszerű dolog az volt, hogy senki nem látja a másikat, így nem kell foglalkozni a fölösleges fecsegéssel. Senki nem néz rám. Ez is felszabadító érzés volt".


Végül, minden egyes bor kóstolása után, kérdéseket teszünk fel a színről (amit gyakran nem egyszerű megállapítani), fajtáról és maradékcukor-besorolásról (ami szintén trükkös). Később, a sommelier bemutatja a bort, hozzátesz néhány érdekességet, és továbblépünk a következő mintára. 7 lesz belőle és egy meglepetés, a kóstolás 2 órát vesz igénybe.

Az érzékekmegerősítése

Amikor teljesen sötétben vagyunk, a látás képessége nélkül, különösen a hallásunk és a szaglásunk fog megerősödni, maga a szaglás a legfontosabb abban az érzékelésben, amit mi kóstolásnak hívunk. Az ízek és az illatok tűzijátéka, amely a sötétségnek köszönhető, és hirtelen elkezdi felfedni a korábban eltakart aromáit a gyümölcsöknek és virágoknak, a rózsának és a mangónak, a fahéj és a vanília, a bors és a pirospaprika, a csodálatosan ropogós pirított fehérkenyér, és a nagymama szilva tortája.


A kóstolást egy kellemes, szabad és szellemes beszélgetés formájában bonyolítjuk le, valamint minden mintát együtt elemzünk ki. A sötétben a bor egy történetet mesél. Aki nem ivott bort sötétben, nem tudja, mi rejtőzik benne.

KÜLDETÉS - MIÉRT HOZTUK LÉTRE A SÖTÉTBEN KÓSTOLÁST


A Szlovák borfogyasztás mindössze 60%-át teszik ki hazai borok. A maradék bort, amit megiszunk, külföldről kell importálni.


Az álmunk az, hogy jelentősen megemeljük ezt az arányt.Megemeljük a keresletet a szlovák bor iránt, és, hogy segítsünk a szőlészeknek és borászoknak, hogy fejlődjenek, további szőlőket ültessenek, és támogassuk az országunk gazdaságát.Ezért, többnyire kisebb borászatokból választjuk ki borainkat, amelyek gyakran ismeretlenek lehetnek. Először is, olyan termelőket keresünk, akik szívüket, lelküket beleteszik a munkába.


TEzért, próbáljuk megtanítani az embereknek a bor megértését, a minőség megkülönböztetését, és megmutatni, hogy Szlovákiában is képesek vagyunk kiemelkedő és kivételesen finom borokat készíteni. Ha sikerrel járunk, és nem lesz szükség olyan sok bor külföldi importálására (amikor megihatjuk azt is, ami itt van az orrunk előtt), a bolygónk meg fogja hálálni biztosan.


De hogyan érjük el az emberek tömegeit a nagyobb jó reményében? Létre kellett hoznunk valami különbözőt, valami különlegeset és érdekeset. Hölgyeim és Uraim, bemutatjuk a sötétben kóstolást.


"Úgy vélem, hogy a kóstolásainkon részt vevő minden vendég felfedezi, hogy nem csak néhány kiváltságos ember képessége az, hogy annyi ízt és illatot érezzen egy borban. Szintén bízom abban, hogy mosollyal az arcukon fognak távozni, mint a vendégek a bal oldali fotón, nem volt szívem visszautasítani őket, így készült ez a közös kép. :)"

a Cseh Borászati Szövetség által kiállított sommelier tanúsítvány birtokosa


Tibor Kiss

Sommelier Válaszol


Hol zajlanak a kóstolások?

A kóstolók Pozsonyban a Panska utca 7. szám alatt zajlanak, egy pincében a Dolnozemska kocsma alatt. Ezt a termet szintén használják privát/céges rendezvényekre, de több helyszín is rendelkezésre áll a városban és környéken, az elvárásoknak megfelelően (csoport létszáma, projektor a konferenciára, menü, szállás, stb.). Várjuk további kérdéseit.

Teljesen sötét lesz?

Igen, az lesz. Egész idő alatt, kivéve a bemutatkozás, fokozatosan fogunk hozzászokni, és a végén, amikor felszolgálom az ételt.

Kifejezetten bor ínyenceknek szól?

Egyáltalán nem. A borhoz kapcsolódó szakértelem és tapasztalat nem játszik semmilyen szerepet ebben az élményben. Éppen ellenkezőleg, azok, akik azt mondják, hogy nem értenek a borhoz, és csak valaki tapasztalt és gyakorlott képes megérezni a szilva a vanília és a fehér bors ízét a borban, éppen azoknak való. Pont olyan, mint a moziban, amikor két különböző ember elmegy megnézni ugyanazt a filmet - egy filmszakértő és egy átlagember, aki csak ki akar kapcsolódni.

Milyen borok lesznek?

Ez meglepetés lesz, éppen azért, hogy ne befolyásoljuk a tudatalattinkat, továbbá kifejezetten érdekes a vendégek számára, amikor nem tudják, hogy milyen színű bort isznak. Mindössze annyit mondok, hogy mindegyik szlovák bor lesz.

Az összes bor egy borásztól származik?

Nem. A hét bor eltérő, valamelyik borászatból lehet több, valamelyikből csak egy. A választék az ajánlatnak, szezonnak és az én választásomnak megfelelően változik.

Mi lesz, ha félni fogok a sötétben?

Ha fél a sötétben, valószínűleg nem ez az Önnek való rendezvény. Azonban, saját tapasztalatból mondom, hogy azáltal, hogy végig hallja a hangom és jó hangulatban eszünk és borozgatunk, nincs mitől félnie. Emellett, teljes mértékben kapcsolatban maradunk a kóstolás ideje alatt, így nem lesz ideje félni.

“Egy barátommal érkeztem a sötét kóstolásra, és eleinte nem tudtuk, hogy mit várjunk. Kiváló környezet, a bormenü nagyszerűen lett összeállítva, és amit leginkább értékelek az egészben az a hozzáállás volt. Mindenképpen vissza fogok térni, és a barátaimnak is javasolni fogom.”

Ivetka Marušakova

“Kiváló, érdekes, vicces, és professzionális esemény, nem csak ínyenceknek! Nagyszerű társaságba érkeztünk, köszönjük ezt a nagyszerű ötletet. Alig várjuk a következő sötét kóstolást!”

Slavo Jančo

“Nagyszerű rendezvény. A sötétben kóstolás nagy élmény volt, Tibor nagyon jól végezte a munkáját, sokat tanultunk a borokról és magáról a kóstolásról is.”

Patrícia Chovancová

“Nagyszerű élmény, ajánlom mindenkinek, aki érdeklődik a borok iránt. Tibor nagyszerű házigazda a sötétben, nagy átéléssel tud beszélni a borokról és nagyon szórakoztató! Mégegyszer, nagyszerű, köszönjük Tibor! ”

Mirek Hlaváč

“Elméletben tudtam hová megyünk, de a gyakorlatban 500%-al szórakoztatóbb volt! ”

Miroslav Paulík

“Sosem voltam még ilyen eseményen, ezért elképzelni sem tudtam, milyen lesz. Nagyon kellemes meglepetés volt. A sötétség egy misztérikus atmoszférát generál. A kiválasztott minták kóstolásával kapcsolatban elmondható, hogy sok érdekes információt megtudtunk. Mindenképpen ajánlom!”

Martin Stropko

“Zúčastnil som sa už viacerých degustácií čajov, no táto mi utkvie v pamäti najvýraznejšie. Čaje boli skutočne špičkové a celá ochutnávka postupne príjemne gradovala. Bolo zaujímavé počúvať ostatných ľudí, čo všetko vo vôni a chuti vnímajú a čo im pripomínajú. Rozhodne odporúčam túto akciu všetkým, ktorí majú záľubu v čajoch, alebo/a by sa o nich niečo viac radi dozvedeli. Sám sa tejto akcie znova rád zúčastním aj v budúcnosti.”

Ondrej Gavalčin

“Sosem hallottam még a sötét kóstolásról. Annál inkább volt ez egy egyedülálló élmény számomra. A teljes sötétségben, más érzékszerveink kezdenek el működni, és sokkal több ízt voltam képes érezni, sokkal intenzívebben. Örülök, hogy a borok szlovákok voltak és egy nagyszerű sommelier kísért végig minket az estén.”

Zuzana Kováčová

“Nagyszerű élmény. Csak akkor képes az ember tökéletesen ízlelni, ha elveszti a többi érzékszerve által alkotott előítéleteket.”

Tomáš Kovaľ

“A sötét kóstolás előtt nem ismertem a különbséget a borok között. Ma teszem le a sommelier vizsgámat.”

Ján Šalát

“Nagyszerű élmény, ahol megváltozott a nézőpontom a száraz borról és lehetőség volt magának a bornak a jobb megismerésére, íz, illat, stb. Ajánlom mindenkinek.”

Kristína Palsovicsová

“Nagyszerű érzés, hogy élvezd a borokat és egy pillanatra sommeliernek érezd magad. Kiváló borválogatás, nagyszerű társaság. Csak ajánlani tudom.”

Dominika Šenkárová

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.