Thajská kokosová z červenej šošovice

Thajská kokosová z červenej šošovice

Jul 04, 2020 Ázijská kuchyňa, Bez mäsa, Polievky


Červená šošovica je fantastická ingrediencia. Nie je potrebné ju predmáčať a uvarená je raz-dva. Pozvite si do kuchyne trochu exotiky a pripravte si túto chutnú, thajskou kuchyňou inšpirovanú a jemne pikatntnú polievku za necelých 30 minút. K polievke nepotrebujete dodatočné bielkoviny vo forme mäsa či rýb, červená šošovica ich obsahuje viac ako väčšina ostatných strukovín.

DSC_1047.jpg

Ingrediencie na 4 až 6 porcií polievky:

  • 1 šálku červenej šošovice
  • 1 cibuľu
  • 3-4 mrkvy
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • červenú kari pastu
  • kokosové mlieko v plechovke
  • limetku alebo citrón (štava)
  • čerstvý koriander
  • kokosový olej
  • 3 lyžice paradajkového pyré
  • kajenské korenie
  • soľ
  • ryža alebo ryžové rezance

POSTUP

V hrnci si rozpálime 2 lyžice kokosového oleja. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a mrkvu a restujeme približne 5 minút. Následne pridáme 1 polievkovú lyžicu kari pasty (ak máte radi štiplavejšie, postupne pri varení ochutnávajte a pridajte aj chilli papričku podľa chuti), paradajkový pretlak, nadrobno nakrájaný cesnak, kajenské korenie a premiešame, kým nám základ krásne neprevoní kuchyňu. Teraz pridáme šošovicu, lyžičku soli a zalejeme vodou (približne trištvrte litra až liter). Znížime plameň a necháme polievku prikrytú variť 20 minút, až kým nám šošovica nezmäkne a zmes nezhnustne. Odstavíme z plameňa, vymixujeme do hladka tyčovým mixérom, pridáme kokosové mlieko, limetkovú šťavu, prípadne soľ. Podávajte s ryžou, ryžovými rezencami a čerstvými koriandrovými lístkami. Dobrú chuť!

DSC_1002.jpg

DSC_1028.jpg

DSC_1006.jpg