Polievka z pečených paradajok

Polievka z pečených paradajok

Sep 07, 2019 Janka, Polievky


Paradajková sezóna pomaly končí a tak sa poponáhľajte, aby ste si stihli uvariť paradajkovú polievku z lahodných domácich paradajok. A ak máte radi hustú polievku s poriadnymi kúskami paradajok, vyskúšajte tento recept, do ktorého použijeme úžasné pečené paradajky a kokosové mlieko. Akokoľvek divná sa vám táto kombinácia zdá, verte mi, vyskúšajte ju. My sme túto polievku povýšili na tú najlepšiu, akú som kedy uvarila.

DSC_0120.jpg

Ešte kým prejdem k receptu, dáme si menšie zdravotné okienko. Vedeli ste, že paradajky obsahujú lykopén, antioxidant, ktorý náš organizmus dokáže prijať zo stravy len po tepelnej úprave? Tento antioxidant má pozitívny vplyv na naše srdce, krvý tlak, pokožku a chráni nás pre nádorovými ochoreniami. Dokonca chráni našu pokožku pred škodlivým UV žiarením a je dokonca účinnejší ako vitamín E a betakarotén, takže by sme si paradajky mali variť oveľa viac práve v letnom období, a zhodou náhod práve vtedy majú paradajku svoju sezónu. No, nezariadila to tá príroda dokonale?

DSC_0092.jpg

Na prípravu polievku z pečených paradajok potrebujeme:

  • približne pol kila domácich paradajok
  • cesnak
  • oregano
  • bazalku
  • soľ, čierne korenie
  • kokosové mlieko
  • cukor, alebo med podľa chuti

Paradajky si najprv zbavíme šupky a to tak, že na každú paradajku špičkou nožíka spravíme krížik a na minútu ich vložíme do vriacej vody. Následne ich potrebujeme prudko ochladiť, takže majte po ruke pripravenú studenú vodu, do ktorej paradajky preložte (alebo dajte pod prúd) a následne už hladko vieme odstrániť z paradajky šupku.

Paradajky si rozložíme na plech, osolíme, okoreníme, pridáme cesnak (strúčiky podľa chuti) a bylinky. Trúbu si nastavíme na 200°C, zapneme ventilátor a grilujeme takých 10 minút.

Paradajky následne preložíme do hrnca (vylejeme aj šťavu, ktorú paradajky pustili), pridáme kokosové mlieko a podľa želanej hustoty pridáme ešte vodu (alebo vývar). Chvíľku spolu všetko povaríme, aby sa nám chute krásne spojili a dochutíme soľou, medom, alebo cukrom, podľa toho, ako polievku ľúbime. Polievku servírujte pokvapkvanú olivovým olejom a s opečeným chlebíkom so syrom. Mňam!

DSC_0118.jpg

DSC_0112.jpg

Odporúčame vhodné víno pre ešte lepší zážitok

V tomto recepte dominujú dve ingrediencie. Kokosové mlieko a paradajky. Vraví sa, že víno nejde kombinovať s piatimi druhmi jedál a polievky sú údajne jedny z nich. Vysvetlíme si vedu jednoduchými slovami a po ochutnaní si to môžeme vyvrátiť alebo potvrdiť.

Kokosové mlieko počas tepelnej úpravy prinesie do pokrmu vo veľmi jemnom množstve metylolaktón. Laktóny sú rodina aróm, ktorí prinášajú tóny vanilky, balzamu, dreva, jemnej zemitosti a marhúľ, či tónov whisky. V jednoduchosti si môžete pamätať, že ak sa nachádzajú v jedle laktóny, môžeme siahnuť po víne, ktoré zrelo v barikovom sude. Pri vypaľovaní barikových sudov rovnako vznikajú laktóny. Tým sme praáve vytvorili zhodu, ktorá sa nášmu mozgu páči = chutí nám to spolu. Paradajky súčasne obsahujú určité množstvo aromatickej látky s názvom Beta-ionón. Beta-ionón je v skutočnosti vôňa fialiek. nachádza sa ale aj v slivkách, černiciach, čiernom čaji. Pri víne sa dá nájsť napríklad Merlote.

Preto odporúčam príjemne barikovaný Merlot, ktorý by mal ponúkať ovocnú sviežosť (slivky, černice, fialky - Beta-ionón), no mal by byť príjemne zadymený a drevnatý od nie úplne najdlhšieho pobytu v dubovom sude (kokos, vanilka, drevo - Methylolaktón)

Opporúčam tento fatastický Merlot z vinárstva Korbaš - Bernolákovo, ktorý ste mali možnosť ochutnať na jednej z našich výnimočných ochutnávok v tme a mnohým mimoriadne chutilo! Aj na túto Vás srdčne POZÝVAME-KLIK

Autori
recept: Janka Meszárosová
víno: Tibor Kiss