Nepečená jesenná torta z jabĺk

Nepečená jesenná torta z jabĺk

Okt 30, 2020 Oslava, Príde návšteva, Sladkosti, Torta


Oslaďte si život! Aj keď je aktuálna situácia vonku prazvláštna, nám doma nič nebráni spraviť si radosť. Napríklad aj touto nepečenou jablkovou tortou, ktorá v sebe má všetko, čo nám ku šťastiu stačí. Karamelové jabĺčka, voňavé orechy a obláčiková šlahačka.

DSC_1254.jpg

Táto jesenná torta sa môže popýšiť tým, že neobsahuje žiadnu múku či vajíčka. Jej príprava síce nie je najrýchlejšia, ale to pri torte nie je nič nezvyčajné. Aj napriek miernej obtiažnosti na vás na záver bude čakať sladká a zdravá odmena. Tak poďme na to!

Na nepečený korpus potrebujeme:

  • 300g ovsených vločiek
  • dve hrste orechov (možu byť mandle, vlašské, kešu, kokos)
  • 200g masla
  • med na dochutenie

Zmes vločiek a orechov si na jemno rozmixujeme. Na sucho opražíme na panvici, až kým nám nezačne v kuchyni príjemne opečene voňať. Ešte do teplej zmesi pridáme maslo nakrájané na plátky a miešame, až kým sa maslo so zmesou nespojí. Podľa chuti dosladíme na záver medom. Tortovú formu si vymastíme maslom a zmes v nej utlačíme a uhladíme.

Na plnku potrebujeme:

  • jemný tučný tvaroh 250g
  • biely jogurt 250g
  • 4 stredne veľké jablká
  • 1 sáčok želatiny
  • 3 lyžice cukru (môže byť biely alebo trstinový)
  • med na dosladenie
  • potravinová fólia
  • 2 jablká (môžu byť aj nemusia)

Najprv si pripravíme karamel. Cukor si na sucho opečieme na panvici, až kým sa za stáleho miešania nezačne roztápať. Ošúpané a na tenké mesiačiky nakrájané jabĺčka pridáme do karamelu a varíme až do zmäknutia. Vsypeme želatínový prášok a necháme pár minút prevrieť (jablká nám totiž pustili vodu). Necháme vychladnúť a primiešame jogurt, tvaroh a dosladíme medom. (Med pridávame vždy až po vychladnutí, aby sa z neho nevytratili zdravé látky). Prikryjeme potravinovou fóliou a dáme stuhnúť do chladničky na 1-2 hodiny. (Kľudne si koláč pripravte večer a nechajte ho v chladničke aj na celú noc.)

Ak máme veľa nadbytočných jabĺk, tak si ich môžeme pridať do torty. Dve jabĺčka si opäť ošúpeme, na tenké plátky nakrájame a na panvici opäť opečemie do zmäknutia. Po vychladnutí osladíme medom a poukladáme rovnomerne navrch stuhnutej plnky.

Šlahačka:

  • jeden kelímok šlahačky
  • jedna lyžica chia semiačok
  • med
  • granátové jablko na ozdobu

Na záver si klasicky vyšľaháme šlahačku, dosladíme ju medom a primiešame chia semiačka. Rozotrieme na tortu a dáme zachladiť ešte na jednu hodinu. Na ozdobu môžete použiť granátové jablko.

DSC_1219.jpg

DSC_1236.jpg

DSC_1259.jpg