Levanduľová bábovka

Levanduľová bábovka

júl 02, 2019 Bez mäsa, Pre gurmánov, Príde návšteva, Recepty s vínom, Sladkosti, Tradičná kuchyňa


Toto nie je len taká obyčajná bábovka. Štavnatá tvarohová bábovka, ktorej chuť je podčiarknutá nezvyčajnou bylinkovou arómovu levandule, ktorá tvojí nerozlučnú dvojicu s čučoriedkami. Old-school maškrta v novom šate. Vyskúšajte, recept od vás bude pýtať nejedna gazdiná.

DSC_0209-2.jpg

Na levanduľovú bábovku potrebujeme:

  • 300 g múky (kľudne zmiešajte hladkú s polohrubou)
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 150 g masla
  • 150 g cukru (ak máte radi bábovku viac sladkú, pridajte cukru viac cca 170-180 g)
  • 250 g jemného tvarohu
  • 4 vajcia
  • lyžičku levanduľových kvetov
  • 1 šálku čučoriedok
  • mlieko (ak by sa cesto zdalo príliš tuhé)
  • strúhanka na vysypanie formy

POSTUP

Maslo si necháme odstáť pri izbovej teplote a rozmiešame s cukrom do hladka. Vajíčka si oddelíme od žĺtkov, bielka si zatiaľ odložíme bokom. Žĺtka postupne primiešavame do zmesi. Pridáme tvaroh a poriadne rozmiešame. Postupne do cesta primiešavame aj múku s práškom do pečiva. Ak by sa cesto zdalo príliš tuhé, môžete priliať po troške mlieko. Nezabudnite na levanduľové kvety. S tými opatrne, nemusíte sa báť, či také malé množstvo bude postačujúce - verte mi, bábovka levanduľou krásne prevonia, dodá jej nezvyčajnú chuť, no kebyže dáte kvetov viac, môže sa stať, že namiesto bábovky budete mať jedlé mydlo.

Z bielkov si vyšľahajte sneh a opatrne vmiešajte do cesta. Nakoniec pridajte čučoriedky. Formu si vymažeme maslom, vysypeme múkou, alebo strúhankou a vložíme do predhriatej rúry na 170°C a nastavíme časovač na 45 minút (ja mám formu na bábovku hrubšiu a tak pečiem bábovku aj hodinu) a preto po trištvrte hodine radšej bábovku špajlou kontrolujte, či už je hotová. Po upečení vyberieme, vyklopíme a čakáme kým nevychladne na takú teplotu, že si na nej nespálime jazyk :-).

TIP: Niekedy zvyknem túto bábovku piecť aj bez čučoriedok a vtedy ešte teplú bábovku polejem citrónovou polevou (stačí ak si vymiešate cukor s citrónovou štavou).

DSC_0212.jpg

DSC_0213.jpg

Odporúčame vhodné víno pre ešte lepší zážitok

Levanduľa. Velmi ľahko kombinovateľná aróma. Až 35% arómy levandule pozostáva z aromatickej látky s názvom Linalool. Nachádza sa tiež v iných kvetoch ako Konvalinky ale aj Bergamot, škorica a skoro všetky citrusy.

Máme tu teda úlohu stelesniť vo víne jemnú korenistosť (Bergamot, škorica) s citrusovou ovocnosťou a dávkou kvetov. Jednou z najlepších možností je pri levanduľovej aróme siahnuť preto po kvalitnom a chuťovo komplexnom Tramíne červenom.

Odporúčam Vám preto tento fatastický Tramín červený z vinárstva Modran Klimko wine - Modra. Má úžasnú aromatiku po liči, bielych ružiach a orgováne. Niekoľko krát sa objavil na našich výnimočných ochutnávkach v tme, kde sa jeho vône ešte niekoľko krát znásobili! Aj na túto Vás srdčne POZÝVAME - KLIK

Autori
recept: Janka Meszárosová
víno: Tibor Kiss