× Úvod Verejné ochutnávky Darček Blog Pre skupiny O nás Kontakt 0 € Slovensky English
nov 14, 2018

Kukurica s noblesou

zdravé recepty (33) vegetariánske recepty (22) čo na obed (21) rýchle recepty (17) fit recepty (15)

Pre mnohých je kukurica akási "púťová" mlska, niečo ako cukrová vata. Buď si ju doma nepripravujú vôbec, a keď tak ju hodia variť do vody a maximálne osolia všetkou soľou z mŕtveho mora.

Kukurica s noblesou

Veľmi rada varím zo sezónnych surovín. Aj keď sezóna dnešnej pochúťky už vrcholí, nedalo mi nevyužiť poslednú šancu a pripraviť si túto sladkastú dobrotu. Dámy a páni, privítajte kukuricu!

Pre mnohých je kukurica akási "púťová" mlska, niečo ako cukrová vata. Buď si ju doma nepripravujú vôbec, a keď tak ju hodia variť do vody a maximálne osolia všetkou soľou z mŕtveho mora. Po tom, čo na mňa kukurica v chladničke už týždeň žmurkala a ja som jej pohľad bezradne opätovala (keďže som sa zdráhala pripraviť ju na "kúpaliskový" spôsob), rozhodla som sa prelomiť staré väzby so zaužívanou prípravou a dodať jej dávku noblesy. A že to bola mlska!

DSC_1072.jpg

Na začiatok si je potrebné kukuricu olúpať. Očistíte si cesnak a podobne ako hrianku, potrieme kukuricu cesnakom kol-dokola. Roztopíme si kocku masla (najrýchlejším spôsobom ako si roztopiť maslo je strčiť ho do mikrovlnky na pár sekúnd) a zmiešame s medom (lyžica, dve, kľudne si medu doprajte aj viac). Bude to znieť síce zvláštne, ale predtým než kukuricu potriete medovou omáčkou, osoľte ju. Kukuricu, nie omáčku. :) A šup s ňou do trúby, zapnúť grilovanie, alebo ventilátor, nastavte takých 200-210 stupňov a grilujte 15 minút z jednej a 15 minút z druhej strany. Ak vám ostane medová omáčka, počas pečenia môžete kukuricu ešte raz potrieť.

Kým sa kukurička slní v trúbe, pripravte si jemne pikantný dresing, ktorý sa k medovej kukurici dokonale hodí. Vymiešajte si jeden kelímok bieleho jogurtu, pridajte štavu z limetky, čerstvý koriander, čerstvú pažitku (prípadne iné bylinky, ktoré vám chutia), štipku kajanského korenia (ak nemáte moc v láske štipľavé, môžete kajanské korenie nahradiť červenou paprikou), čierne korenie, soľ a pridajte aj za lyžičku medu. Noblesná kukurica je na svete, môžete vychutnávať!

DSC_1075.jpg

Suroviny na prípravu kukurice s medovou omáčkou:

  • klasy kukurice
  • maslo
  • med
  • cesnak
  • soľ

Suroviny na prípravu jemne pikantného dresingu:

  • biely jogurt
  • limetka
  • čerstvý koriander, pažitka (prípadne iné obľúbené bylinky)
  • kajanské korenie (pre menej štipľavú verziu použite červenú papriku)
  • čierne korenie
  • soľ
  • med

kukurica.jpg

Odporúčame vhodné víno pre ešte lepší zážitok


Kukurica obsahuje rovnakú aromatickú látku ako napríklad rasca lúčna (Carum carvi), kôpor ale aj mäta. Táto látka sa nazýva Karvon ("Carvone" in english). Vďaka molekulárnemu someliérstvu a gastronómii ju vieme pekne priradiť ku vínam, ktoré túto vonnú zložku obsahujú taktiež a tým vopred vedieť s istotou, že nám to bude chutiť.

Taktouto odrodou s obsahom Karvonu je napríklad Tramín červený z vinárstva Fundus Regius. Nádherný, výnimočný tramín, oberaný vo veľmi horúcom septembri 2015. Vôňa je pokojná, typicky korenistá ale aj medovo – tropická. Extraktívna a harmonická chuť manga a sušeného ovocia je v harmónii s delikátnou kyselinkou. Záver je hroznový s jemným dotykom jadierok a egrešov.



Autori

recept: Janka Meszárosová

víno: Tibor Kiss

Na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Rozhodnite sa, či ste ochotní prijímať súbory cookie z našich webových stránok.